Venüs ve Jüpiter, Dünya’nın eksenini kaydırıyor!

Bilim insanları Dünya'nın 215 milyon yıldır Venüs ve Jüpiter'ın çekimine maruz kaldığını söyledi. Her 405 bin yılda bir kütlesel çekime sebep olan kayma, gezegenimiz üzerinde büyük etki gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rutgers Üniversitesi, Jüpiter ve Venüs’ün kütle çekim kuvvetlerinin, 'Dünya'nın yörüngesini etkilediğini' ortaya koydu. Yetkililer, Venüs ve Jüpiter'in çekim kuvvetinin, yeryüzünün yörüngesinde değişikliğe sebep olduğunu söylüyor.

Profesör Dennis V. Kent’in liderliğindeki jeolog ve bilim insanları, Dünya’nın en az 215 milyon yıldır bu etkiye, 'düzenli olarak maruz kaldığını' belirtti. Keşif sayesinde, süreç içerisindeki iklim değişimlerinin dinozorlar, memeliler ve fosiller üzerindeki etkileri araştırılacak. Dünya’nın manyetik alanının tersine dönüş zamanlarıyla, iklim döngülerini ve radyoaktif tarihlendirme yapılabilmesini sağlayan zirkon minerallerini içeren tortuların oluşum zamanlarını birbirleriyle karşılaştıran ekip, 405 bin yılda bir gezegenimizin yörüngesinin değiştiğine dair net veriler de elde edildi. Venüs ve Jüpiter’in etkileriyle oluşan bu değişim neticesinde Dünya’nın Güneş’ten aldığı ısı ve ışık miktarı değişiyor. Bu da canlıların evrimleşmesini kadar pek çok önemli durumu etkiliyor. (Kaynak: Karar)