Açlık hissini tetikleyen sinir donduruldu

Bilim insanları vagus sinirini dondurmayı başardı. Vagus siniri açlık hissini tetikliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’li bilim insanlarının vücudu beyne gönderdiği ‘açlık hissini’ taşıyan sinyallerden sorumlu "vagus" isimli siniri dondurarak obeziteye çare bulmuş olabileceği iddia ediliyor. ABD’deki Emory Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yöntemle vagus sinirinin dondurulmasıyla beyne giden ‘açım’ sinyali azaltıldı.

VAGUS SİNİRİ AÇLIK HİSSİNİ  TETİKLİYOR

İnsanlar acıktıklarında olunduğunda minik bir elektrik sinyali vagus siniri yoluyla mideden beyne ulaşarak, açlık hissini meydana getiriyor. İkinci bir sinyal de bu kez beyinden mideye giderek ‘Ye’ komutu veriyor. Araştırmayı yapan ekibin başkanı Dr. David Prologo’ya göre kilolu ve obezlerde, bu sinyallerin yoğunluğu az kilolulara göre daha aktif.

Deneyde ekip, bilgisayarlı tomografi (CT) teknolojisinden faydalanarak, ‘vagus’un yerini bulup bu siniri soğuk argon gazıyla dondurdu. Ardından ‘vagus’ları dondurulan kilolu ve obezlerden oluşan 10 kişinin, 30, 60 ve 90 günlük periyotlarla vücutlarındaki değişim ve açlık hisleri gözlendi. Çok az acı veren ve önemli bir yan etkiye yol açmayan deney sonucu, henüz daha üç ayda, deneklerdeki açlık hissinin önemli ölçüde azaldığı gözlemlendi. Deneklerin biri hariç tümü, az miktarda da olsa kilo vermeyi de başardı. (Kaynak:Hürriyet)