Zihin okuyan 'balalayka' geliştirildi

Rusya'da yeni bir nöral arayüz aygıtı geliştirildi. Aygıta halk çalgısı "balalayka"nın adı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Kaliningrad kentindeki Immanuel Kant Baltık Federal Üniversitesi'nden bilim insanları, aynı anda bir dizi elektro fiziksel sinyali kayıt altına alma becerisine sahip, bir nöral arayüz aygıtı geliştirdi. Aygıta, Rus geleneksel halk çalgısı balalaykanın adı verildi.

Sputnik'in haberine göre, Immanuel Kant Baltık Federal Üniversitesi Canlı Sistemleri Enstitüsü'nden bilim insanları aynı anda birçok elektro fiziksel sinyali kaydedebilen bir aygıt geliştirdi.

ELLERİNİZİ KULLANMADAN BİLGİSAYAR OYNAYABİLİRSİNİZ

Geliştirilen aygıt beyindeki elektriksel faaliyetleri kaydetme ayrıca deri ısısını, kas dokularındaki ve gözdeki hareketleri, kan akışı sırasındaki elektriksel eylemleri ölçme becerisine sahip. Balalayka'nın geliştirilme amacı ise beyin sinyallerinin eksoskeleton (mekanik dış iskelet), tekerlekli sandalye gibi mekanik araçlara ya da bilgisayar oyunlarına aktarılması. Böylece Balalayka kullanıcıları ellerini kullanmadan bilgisayar oyunu oynayabilecek, tekerlekli sandalye veya eksoskeletonları çalıştırabilecek.

Örneğin engelli bir kişi muayene için hastaneye gidebilecek kadar iyi hissetmediğinde evde muayene ve testlerden geçip sonuçları doktoruna gönderebilecek.