Atalarımızın silahları: Meteordanmış!

Tunç Çağı'na ait birçok metal silah ve eşyanın meteor taşından yapıldığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre M.Ö. 1200 yılına kadar demir nadir bir madendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden bilim insanı Albert Jambon, Tunç Çağı’na ait demir aletlerin çok büyük bir kısmının meteor metalinden yapılma olduğu yönündeki varsayımı doğruladı.

MISIRLILARIN SURİYELİLERİN ÇİNLİLERİN EŞYALARI METEORDAN

Araştırma sonuçlarını Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlayan Jambon, X ışını floresan spektrometresini kullanarak Tunç Çağı'nda kullanılan aletlerin kimyasal analizini yaptı. İncelenen nesneler arasında, Mısır boncukları (M.Ö. 3200 yıl), Firavun Tutankhamun'un başlık ve hançeri (M.Ö. 1350 yıl), Suriye'deki Umm el-Marra tepesindeki kazılarda bulunan kolye (MÖ 2300 yıl), Suriye'deki Ugarit  antik kentinde bulunan balta (M.Ö. 1400 yıl) ve Çin'deki Shang Hanedanı (M.Ö. 1400 yıl) dönemine ait silah ve süs eşyaları yer alıyor.

Analiz sonuçlarına göre, tüm bu eşyalar, M.Ö. 1300-1100 yılına kadar süren Tunç Çağı'nda meteor metalinden yapıldı. Araştırmaya göre bu aletlerin kullanıldığı dönemde demir ürünleri nadir kullanılabiliyordu.  sayısı yaklaşık M.Ö. 1200 yılında artmaya başladı. Sputnik'in haberine göre Jambon'un araştırması ayrıca meteor metalinin farklı halklar tarafından da kullanıldığını da ortaya koydu.