Memelilerin 145 milyon yıllık atası bulundu

İnsanların öncülü olan ilk memeli İngiltere'de bulundu. Sıçanlara benzeyen bu tür, dinozorlara rağmen ayakta kalmayı başardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin güneyindeki Dorset'de insan ırkına ait en eski diş fosili bulundu. İnsanların öncülü olan memeli türüne ait olan bozulmamış fosilin 145 milyon yıllık bir geçmişi var.

Swanage kayalıklarında toplanmış olan Kratese dönemi'nden kalma taşların içinde iki tane sıçan benzeri canlının kalıntıları ortaya çıktı. Bu küçük kürklü yaratıklar dinozorların gölgelerinde seğirtiyordu. Bilim insanları, bu antik memelilerle insanoğlu arasında evrimsel bir köprü kurulabileceğini düşünüyor.

Portsmouth Üniversitesi'nden  Steve Sweetman, lisans öğrencilerinden biri elindeki numuneye göz atmasını rica ettiğinde dudağının uçukladığını söylüyor. Sweetman, "Bulunan diş o kadar ileri derecede evrimleşmişti ki erken dönem Kratese çağı'ndan bir memeliye ait olduğunu hemen anladım. Bu canlı jeoloji tarihinde takriben 60 yıl sonra, Geç Kratese zamanında yaşamış olan canlı türüne çok benziyordu" diyor.

İNSANIN ÖNCÜLÜ MEMELİ BULUNDU

Steve Sweetman "Dünyada paleontoloji alanında Çinde bulunmuş 160 milyon yıllık kalıntılar üzerine çok fazla  tartışma dönmüştü. bu numunelerin bizimkilerle aynı tip olduğu söyleniyordu ama son çalışmalar bu tezi çürüttü. Bizim bulduğumuz numunenin ise öncülümüz olan memelilere ait olduğuna dair şüphe yok."

Lisans öğrencisi,  Grant Smith'in numuneyi bölge orada çok sayıda dinozor kalıntısı bulunduğu için Jurassic Kıyısı (Jurassic Coast) olarak anılıyor. Sweetman ve araştırma ekibindeki diğer yazarlar Acta Palaeontologica Polonica. dergisine yazdıkları makalede eski dönem memelilerinin geceleri ortaya çıkan hayvanlar olduğunu söylüyor. Hayvanlardan biri bir kazıcı ve böcekleri yiyor. Diğer büyük yaratığın ise bitkilerle beslendiğini söylor. Buna ek olarak Sweetman,  bu antik dönem yartıklarının dişlerinin de çok gelişmiş olduğunu, yedikleri besinleri kesebildiği, parçalayabildiği ve ezebildiğini belirtiyor.

Sweetman ve ekibi " Dişlerde çok fazla aşınma da olduğunu, bu durumun da yırtıcı dinozorlarla aynı ortamda yaşadıkları için dönemine göre uzun bir ömür sürdükleri için başarılı addedebilirler" diyorlar. Bu hayvanların aynn mavi balina ve sivri burunlu fareler, insan da dahil  bugünkü memelilerin atası olduğu düşünülüyor. Hayvanlardan birine Worth Matravers köyündeki pubın sahibi  Charlie Newman'a ithafen Durlstotherium newmani, ikincisine de yerel bir paleontolog olan Paul Ensom'a ithafen  Durlstodon Ensomi adı verildi.

Yazının aslı The Independent'ta yayınlanmıştır. (Çeviren: Balkan Talu)