Biliminsanları: Yılan ve örümcek korkumuz evrim temelli

Alman biliminsanları, bilinen fobiler üzerine araştırma yaptı. Araştırmalarda, insanların yılan ve örümcek korkusunun milyonlarca yıl öncesine dayandığı ortaya konuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Biliminsanları, 6 aylık bebeklerin dahi, yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını ortaya koydu. Yılan ve örümcek karşısında stres yaşayan bebekler, aynı tepkiyi gergedan ve ayı gibi hayvanların fotoğraflarına karşı göstermedi.

Frontiers in Psychology Dergisi'ne göre, bu korku, milyonlarca yıldır ölümcül olabilecek bu canlılarla bir arada yaşamanın bir sonucu. Konuya dair daha önce yapılan araştırmalar, bu korkuyu öğrenmiş olması muhtemel, daha büyük yaştaki çocuklar ve yetişkinler üzerinde gerçekleştirilmişti.

'BU KORKULAR 40 MİLYON YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR'

Leipzig Max Planck Enstitüsü'nden Stefanie Hoehl, "Bebeklere, çiçek ve balık fotoğrafı yerine, yılan ve örümcek fotoğrafı gösterdiğimizde gözbebekleri dikkat çekici şekilde büyüdü. Yılan ve örümcek korkusunun evrim kökenli olduğunu düşünüyoruz. Bu canlılara gösterilen korku tepkisinin, 40 milyon yıldır birlikte yaşamanın sonucunda gelişmiş olduğuna inanıyoruz" açıklamasını yaptı.