Nobel Kimya Ödülleri verildi

Ödül, biyomolekülleri 3 boyutlu görüntüleyen bilim insanlarına verildi. Tören 10 Aralık'ta.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2017 yılı Nobel Kimya ödülü, biyolojik molekülleri görüntüleme çalışmaları ile, Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson isimli bilim adamına verildi.

Elektron kriyo-mikroskop ismini verdikleri bir teknik geliştiren bu bilim adamları, biyolojinin yapı taşlarını inceleyebilmeyi basitleştirdiler. Geliştirilen görüntüleme yöntemi ile, biyomoleküller çok hızlı bir şekilde dondurularak, doğal şekillerinde görüntülenmeleri sağlanıyor.

Ödül kazanan bilim adamlarından Alman bilim adamı Dr. Joachim Frank, tekniğin Pratik kullanım alanlarının çok geniş olduğunu açıkladı. Frank, telefon bağlantısıyla yaptığı açıklamada, bu teknik sayesinde bozuk 2 boyutlu görüntülerin yerini keskin 3 boyutlu görüntülerin alacağını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Nobel Kimya Ödülü'nün kurul başkanı Sara Snogerup Linse, üç bilim adamının çalışmasıyla ilgili olarak, "Yakında sır kalmayacak. Artık biyomolekülleri hücre içinde ve vücut sıvılarımızın her bir damlasında, en ince ayrıntısına kadar görebiliyoruz. Nasıl oluştuklarını, nasıl davrandıklarını ve nasıl bir bütün olarak çalıştıklarını anlayabiliyoruz. Biyo-kimya alanında bir devrimle karşı karşıyayız"m dedi.