Kadınlar ve erkekler cinsellikten ne bekliyor?

Araştırmacılar, yeni verilerin çiftlerin ilişkilerinde yeni ve heyecanlı yollar bulmalarına yardımcı olmasını umuyor. Görünen o ki birçok insan aslında cinsel tatmin yaşayamıyor.

Google Haberlere Abone ol

Dana Dowey*

Erkeklerin genellikle riskli cinsel fantezilere sahip oldukları düşünülürdü; ancak yeni bir araştırma, sanıldığından oldukça farklı arzulara sahip olduklarını ortaya çıkardı: Erkeklerin çoğu, daha tutkulu ve duygusal cinsel davranışları tercih ediyor. Araştırma, her yaştan erkek ve kadının, her şeyden önce sarılma ve öpüşme gibi şefkat içeren cinsel davranışları tercih ederek, neticede herkesin gerçekten de tatmin olmasını istediklerini gösterdi.

İnsanlar uzun yıllar boyu cinsel yaşam deneyimlerine sahip olsa da cinsel partnerlerinin yatak odasındaki gerçek arzuları konusunda ciddi anlamda bilgisiz durumdalar. Neyse ki, Indiana Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden bir grup bilim insanı, kadınların ve erkeklerin yatak odasında daha fazla neler istiyor olabileceklerini tespit etmek için, bu gizemin bir kısmına ışık tuttular. Listede mastürbasyon ve oral seks gibi birkaç cinsel davranış zaten bulunuyordu; ancak katılımcıların çoğunluğu, ilişkilerinde biraz daha fazla duygusallık ve sevgi beklediklerini ifade ettiler.

PEK DE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Araştırmanın yazarı olan Debby Herbenick, Science Daily gazetesinde yayınlanan yazısında, “Bazı kalıplaşmış davranışların tersine, erkekler için dahi en cazip davranışlar romantik ve şefkat içeren davranışlar” diyor: “Beklentilerinde, sevişme esnasında tatlı ve romantik konuşmalar yapmak, sarılmak, cinsel ilişki sırasında daha sık öpüşmek ve bulunulan ortamı sevişmeye hazırlamak gibi duygusal beklentiler bulunuyordu.”

Araştırma, bunların dışında, katılımcıların daha önce hangi cinsiyetlerle deneyim yaşadığını da ortaya koyuyor. Katılımcılara otuzu aşkın cinsel pozisyon gösterildi ve bu pozisyonların kendileri için ne denli cazip olduğu soruldu. Katılımcılar, seksi iç çamaşırları ve aksesuarlar giymek, çıplak görüntü gönderme ve alma konusunda oldukça istekli olduklarını ifade ettiler.

Bu bulgular, çoğu insan açısından cinselliğin en çekici kısmının anlık zevk olmadığını, çoğunlukla arzu edildiği gibi yakınlık hissi ve sarılma davranışı olduğunu gösteren eski araştırmalarla da uyumlu görünüyor. Birçok çalışma, daha aktif ve sağlıklı bir cinsel yaşamın, genel olarak daha fazla mutluluk ve yaşamsal tatmin duygusuyla bağlantılı olduğunu gösteriyor; fakat, bu yılın başlarında yayınlanan yeni araştırmalar, cinsel davranışların ancak olumlu duygularla desteklenmesi halinde cinsel hayata ilişkin mutluluğun söz konusu olabileceğini işaret ediyor.

İÇTENLİK TATMİN DUYGUSUNU ARTIRIYOR

Araştırmacılar The British Psychological Society’e (Britanya Psikoloji Topluluğu) yaptıkları açıklamada, “İnsanlar sevişme esnasında yalnızca içtenlikli bir bağlantı kurmakla kalmıyor, aynı esnada hem cinselliğini yaşıyor hem de sonraki birkaç saat içinde daha fazla sevgi yaşıyor,” diyorlar. “Dolayısıyla cinsellik yalnızca fiziksel veya tutkusal etkileri nedeniyle faydalı değil, aynı zamanda cinsel eşle daha derin ve olumlu bir ilişki sağladığı için de faydalı görünüyor.”

Ancak, araştırma yalnızca öpüşme ve sarılma davranışıyla ilgili değil. “Pro cheating” adlı web sitesi tarafından yürütülen araştırmalardan sorumlu olan Victoria Milan, oral seksin çoğu insanın cinsel arzular listesinde gayet yüksek bir önceliğe sahip olduğunu ifade ediyor; Metro adlı internet sitesiyse, bazı insanların oral seksten zevk alması nedeniyle, yaşamlarında bulunan önemli insanları aldatmaya eğilimli olduklarını öne sürüyor. Site, aldatmayı seven kadınların yüzde 65’inin ve aldatan erkeklerin yüzde 68’inin, oral seksi belirleyici bir etken olarak gördüklerini ve mevcut ilişkilerinde bunu yaşayamamaları halinde, başka kişilerle birlikte olmak istediklerini ifade ediyor.

Cinsel arzularımıza dair sahip olduğumuz bilgiler yalnızca eğlenceli haberlere konu olmakla kalmıyor, aynı zamanda araştırmacıların insanların mutlu olma koşullarını daha iyi anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı oluyor. İndianalı araştırmacılar, açıkladıkları bulguların çiftlerin daha içten ve tutkulu olmak konusunda yeni ve heyecan verici yollar bulmalarına, neticede bedensel tatmin ve ilişkiye dair mutluluğunun artmasına yardım etmesini umuyorlar.

Yazının aslı Alternet sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)