Dişi bonobo maymunları nazlıdır hem de çok

Barışçıl bir tür olan bonoboların renkli bir cinsel hayatı vardır. Partnerini seçme hakkı ise dişilere aittir.

Google Haberlere Abone ol

Sara Chodosh*

Bonoboları şempanzelerin en barışcıl kuzenleri olarak tanıyorsunuzdur. Eğer tanımıyorsanız bonoboların dünyasına hoş geldiniz. Bu dünyanın içinde çok fazla cinsellik vardır. Bu sürekli cinsel birliktelik yaşadıkları anlamına gelmez ama çok özgür ruhlu bir bir maymun grubudurlar. İnsanların aksine sekse karşı tabuları yok bu yüzden de çok farlı şekillerde isteyebiliyor ve yapabiliyorlar.

Yakın zamana kadar primat biyolojicileri dişi bonoboların büyük erkek gruplarıyla çiftleştiklerini düşünmekteydiler. Daha agresif olan şempanze akrabalarında erkek hiyerarşisi gözükür, piramitin tepesindeki erkek sürünün dişileriyle çiftleşme hakkına sahiptir. Ancak bonobolar sevgi saçıyorlar, bu yüzden daha fazla erkekle çiftleşmeleri hiç de mantıksız değil. Öte yandan gerçek böyle değil. Üç biyolog Kongo'da çiftleşmeleri izlemek için yıllar harcadılar ve sonuçta dişi bonoboların az sayıda aynı tarzda erkekle çiftleştiğini gördüler.

Bonoboların, son derece sıkı hiyerarşiye sahip olana şempanzelerden bile daha seçiçi oldukları ortaya çıktı. Biraz ters gözükebilir ama aslında mantıklı. Şempanzelerin dünyasında bir dişiyle zorla ilişkiye girmek son derece normaldir. Bu da piramitin altındaki daha az çekici maymunların da seks yapabilmesini sağlar fakat bonoboların şiddet eğilimi yoktur ve barışçıllardır.

Bu yüzden düşük rütbeli beylerin ellerine şans hiçbir zaman geçmez. Bonobolarda seçim dişilerindir ve dişiler de sonuç olarak daha çekici olan arkadaşınızı seçmişse... Ne yapalım, şansınıza küsün!

DİŞİ BONOBOLARIN KADERİ BEKAR ANNELİK

Bu durum bonobo dişileri için çok güzel elbette ki. Aynı insanlar gibi sadece beğendikleri partnerlere şans veriyorlar, bu şempanze dünyasındaki şiddetli sistemden çok daha güzel. Fakat bir bonobo dişisi için bu durum aynı zamanda sürekli hamile olup tüm yavruları bir bekar anne olarak tek başına yetiştirmek demek.

Dişinin seçme hakkı hayvan krallığında genelde böyle yürümüyor. Ördekleri bakın. Dişi ördeklerin tirbüşön şeklinde vajinaları var, ve fantezi olsun diye değil. Erkek ördekler sürekli tecavüz ettikleri için o şekilde evrimleştiler. Bu yüzden onların penisleri de dişilerin vajinalarının tersi yönde tirbüşön şeklinde evrimleşti. Ve garip bir şekilde bu durumun kaynağı dişinin seçmesidir. Agresif erkeklere karşı bir evrimin genelde anlamı dişilerin seçme hakkını koruyor oluşudur.

Diğer açıdan bakarsak erkek kuşların güzel tüylerinin kaynağı dişilerin seçme hakkına sahip olmalarıdır. Dişi kuşlar genelde çirkindirler çünkü seçmeyi zaten onlar yapıyorlardır ve erkeklerin dişilerin dikkatini çekmek için yarışmaları gerekir. Ne kadar parlak, büyük tüyleri varsa o kadar fazla seçilme şansları da vardır.

Baskınlık bonobolar için seksiyse tüyler de kuşlar için seksidir, bu yüzden baskın bonobolar da cinsellik arenasını yönetirler. Gerçekten de güç bonoboların olsun. Onlar ki barışçıl canlılardır ve her türlü dokunuştan zevk alırlar. Parıldayın çılgın bonobolar!

Bu yazının aslı Popular Science sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Bulut Zencir)