Dinozorlar döneminden kuş fosili yıllar sonra fark edildi

Burma adasında bir taşın içinde 100 milyon yaşında bir kuş fosili bulundu. Kuşun vücut şeklinin bozulmamış oluşu bilim insanlarını heyecanlandırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de faaliyet gösteren uluslararası bilimsel araştırma dergisi Gondwana Research'de görev yapan bilim insanları Burma Adası'nda bir kehribar içinde 100 milyon yıllık bir kuşun kalıntılarını buldu. Baş, boyun, kanat ve kuyruk kısımları net bir şekilde görülebilen ve dinozorlar döneminde yaşamış olan hayvanın 'bugüne kadar en iyi korunmuş kuş türü' olduğu söyleniyor.

Royal Saskatchewan Müzesi'nde görev yapan Ryan McKellar, 'Belone' takma adı verilen fosilin, bilim insanlarına şimdiye kadar bulunanlar arasında en 'komple' ve en detaylı inceleme şansını verdiğine dikkat çekiyor. Kehribarlar, ağaçların koruma mekanizmaları içinde bulunan reçinelerin fosilleşmiş halini meydana getiriyor. Bilim insanları, buldukları örneğin ardından CT tarayıcıları ve özel cihazlar kullanarak yavru kuşun modelini çizdiler.

BELONE YILLARCA FARK EDİLMEMİŞ

Kuşun bir kozalağın içinden sızan ağaç öz suyu içine düştüğünde henüz birkaç günlük olduğu düşünülüyor. Kuşların bundan 150 milyon yıl önce evrimleştiği varsayılıyor. Kuşlar, ortaya çıktıktan sonra ornithuromorphs ve enantiornithes olarak iki alt gruba ayrılıyor. Burma dilinde kehribar rengi anlamına geldiği için Belone adı verilmiş olan kuşun enantiornithes alt sınıfına ait olduğu tahmin ediliyor. Kehribar taşı daha önce içinde ne olduğu bilinmeden yıllar önce Çin'deki bir müze tarafından koleksiyonuna katıldı. Durum fark edildiğinde de müze personeli Pekin'de bulunan Çin Jeoloji Üniversitesi'nden Lida Xing'le irtibat kurdu. (Dış Haberler) 

Etiketler fosil kuş dinozor