Evren, 'çıplak tekillik' barındırıyor olabilir

Fizikçiler evrende 'çıplak tekillik' bulunabileceğini ispatladı. Bu, özellikle görecelilik teorisini kökünden sarsabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Fizikçiler ilk defa, üçüncü boyutta bizimkine benzeyen bir evrenin bir “çıplak tekilliği” barındırabileceğini ispatladı. Bu kadar yoğun bir olay, fizik kanunlarını ortadan kaldırabilir.

Araştırmacılar şimdiye dek sadece beş boyutlu evrenlerde “çıplak tekillik” yerleştirmenin mümkün olup olmayacağını tartışıyordu; ancak bunların teorik olarak üç boyutta da var olabileceğini kanıtlayarak, Einstein’ın genel görelilik teorisine meydan okuyabilecek bir sonuca eriştiler.

“Çıplak tekillik” terimine aşina değilseniz, onları, içi dışına dönmüş bir kara delik gibi düşünün -şayet bir karadeliğin içinde tüm bu tuhaflık varolabilirse- ve bahsettiğimiz şey Evren’in çıplak bir varlık olarak sergilenmesidir.

Bizim evrenimizde hiçbir çıplak tekillik tespiti yapılmadı; ancak bu varsayımsal bölgelerin uzayda oluşum süreci, büyük bir yıldızın kendi içine sonsuz bir yoğunlukta çöküşü olarak tahmin ediliyor; bir anlamıyla bu sonsuz yoğunluk, ortaya fizik yasalarımızın işleyemediği bir sonuç çıkarıyor.

Şayet bir kara deliğin hayal edilemeyecek şiddetteki merkezi potansiyel olarak açık evrende ortaya çıkarsa, birisi -evrensel olması gereken- genel göreliliğin neden artık uygulanamaz olduğunu açıklamak zorunda olacak.

International Business Times’tan Avaneesh Pandey şöyle açıklıyor: “Çıplak tekillik (eğer böyle bir şey varsa) gerçekliğin kumaşında ani bir delik açardı; sadece uzay-zaman tahrif olmaz, aynı zamanda bir felaket gibi her alanda fizik kanunları üzerinde büyük bir hasara ve öngörülebilirlik kaybına yol açar.” (...)

Makalenin aslı Science Alert sitesinde yayınlanmıştır (Çeviren: Tarkan Tufan)