Balinalar 'çağ gereği' büyümüş!

Bilim insanları yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan mavi balinaların gelişimlerine dair açıklamalarda bulundu. Mavi balinaların büyümesine ısı değişikliği sebep olmuş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kalpleri bir araba büyüklüğünde ve dilleri neredeyse bir filin ağırlığında olan bu dev canlılarla ilgili 36 milyon yıllık bir fosil üzerinde inceleme yapıldı. Nesli tükenen 63 ve varlığını sürdüren 13 tür balina üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, büyümenin 2-3 milyon yıl önce başladığı belirlendi.

KUZEY KUTBU'NUN DONMASI ETKİLİ OLDU

Araştırmalara göre o dönemde modern mavi balinaların atası olan dişsiz balinaların boyları sadece 10 metre civarındaydı. Buzul Çağı gelince Kuzey Kutbu dondu. Burada yaşayan canlılar yeni besinler için okyanuslara akın etti. Bu akın sırasında kuzeyden gelen soğuk suda okyanus tabanındaki planktonlar ve kabukluları kaldırarak balinaların aşırı beslenmesine neden oldu. Okyanuslarda Buzul Çağı döneminde bir ısı değişikliği olmayınca balinalar da bu yeni beslenme alışkanlıklarının sonucunda devasa boyutlara ulaştılar.

Chicago Üniversitesi’nden Graham Slater “Dişsiz balinaların bu memelilerin en büyükleri olduğunu düşünüyoruz. Ağızlar büyüdükçe, daha az enerji harcayıp daha çok yemek yiyor ve daha rahat hareket edebiliyorlar” dedi.