Evrim tarihini değiştirecek keşif

Çin'de "Denisovan"lara ait iki kafatası bulundu. Bu keşif evrim tarihinin seyrini değiştirebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in doğu bölgesinde, ilk olarak 2010 yılında Sibirya bölgesinde keşfedilmiş olan ve insanların öncü türlerinden biri olarak bilinen "Denisovan"lara ait iki kafatası fosil kalıntısı bulundu.

Çinli ve Amerikalı bilim insanları tarafından incelenen bu fosiller sayesinde Denisovanların, Asya'da yaşamış olduğu bilgisi kesinleşebilir ve buzul çağına ait bu insan türünün nasıl bir görüntüsünün olduğu anlaşılabilir. Bulunan fosillerin yaşının 105 bin ila 125 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Keşfin tarihi 2007 yılına kadar uzanıyor. 2007 yılında Pekin'de bulunan Vertebrate Paleontoloji ve Paleoantroploji Enstitüsü'nde görev yapan arkeolog Zhan-Yang Li, Henan bölgesindeki Huçan şehrinde, Denisova Mağarası olarak bilinen bölgede iki tane kuars taşı buldu.

Zhan-Yang Li, kazı sahasını genişlettikten sonra iki gün sonra ilk kafatasını buldu. Bu keşiften sonra ekibiyle birlikte altı sene boyunca kafatasının kısmi parçalarına uyan 45 fosil daha buldular. Kafataslarında yüz ve ağız kısımları eksik ama 1800 santimetre küp hacmi olan beyin boşluğu, kafatasının Neanderthallerin de kuzeni olarak bilinen Denisovanlara ait olduğu kanısını daha da pekiştiriyor.