Karıncalar yönlerini nasıl buluyor?

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre karıncalar, yönlerini bulabilmek için güneşi kullanıyor. Peki ama nasıl?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’nin Edinburg Üniversitesi’nde karıncaların yön bulma yöntemi üzerine yapılan araştırmaya göre karıncalar, yön bulmak için güneşin konumunu ve etraflarındaki görsel verileri kullanıyor.

Araştırma ekibinden Prof. Barbara Web, hareket yönünü bedensel konumundan ayırabilen karıncaların "sürücüsüz araçlar" gibi hareket edebildiğini kaydetti.

Araştırmada yapılan deneylerde karıncaların, hareket yönünü bedensel konumundan ayırabildiği ve geri geri giderken ve hatta kendi etrafında dönerken dahi rotadan sapmadan ilerleyebildiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, yön bulmak için güneşin konumu ve etrafındaki görsel verileri kullanan karıncaların, bunları bir kez hafızaya aldıktan sonra gövdeleri ne yönde olursa olsun aynı rotayı izlemeye devam ettiklerini belirtti.

Araştırmayı yürüten Edinburg Üniversitesi Enformatik Fakültesi öğretim üyesi Profesör Barbara Webb şunları söylüyor:

Karıncaların görece küçük bir beyni var, bir toplu iğne ucundan daha küçük. Buna rağmen en zor koşullarda, geri geri giderken ve hatta sırtlarında yük varken yönlerini rahatlıkla bulabiliyor. Karıncaların davranışını anlamak bize bu fonksiyonlara sahip robot sistemleri üretmek için esin verebilir.(Kaynak:Gazete Karınca)