Yerli ve milli 'Geliyoo' gelemedi

'Yerli ve milli' arama motoru Geliyoo'nun aslında Google olduğu ortaya çıktı. Üstelik Geliyoo.com'a 'yerli ve ucuz' bir rakip çıktı: Gidiyoo

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Google'a alternatif olacağı' iddiasıyla 10 yıllık bir çalışma ve 10 milyon TL harcanarak geliştirildiği söylenen, 2011'de Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm yarışmasında 2 ödül birden alan 'geliyoo' dün test yayınına başladı. Ancak 'yerli ve milli' arama motorunun bazı eksikleri vardı.

Evrensel'den Mehmet Özer'in haberine göre, 'geliyoo' arama sonuçlarının listelendiği sayfadaki ifadeler Türkçe değil İngilizceydi. Sitenin logosu, http://www.global-languageslearning.com/ adlı sitenin logosunun birebir aynısıydı. Hemen göze çarpan bu eksikler, 10 milyon TL'lik yatırıma eklenebilecek tercüman ve tasarımcı masrafıyla karşılanabilirdi ama arama sayfasının kaynak kodları daha büyük bir eksiği ortaya çıkardı: 'Yerli ve milli arama motoru' aslında Google tarafından herkesin kullanımına açık olarak sonulan bir koddan başka birşey değildi.

GELİYOO'DAN AÇIKLAMA

Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Geliyoo'dan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Geliyoo’nun gerçek yazılım altyapısı, BigData üzerine kurulmuş ve içerisinde temel BigData özelliklerinin tamamı yer almaktadır. Türkiye’de arama motoru teknolojisine harcamış olduğumuz zaman, para ve emek vurgulanarak haberin kaynağında ve temelinde bilgilendirme yatmaktadır. Harcanan miktar için bahsedilen rakam 10 Milyon Türk Lirasıdır. Ayrıca bu para 7 yılda harcanmış olup her biri Resmi Fatura ve Gider Makbuzları ile tarfımızca arşiv altına alınmıştır. Vurgu yapılarak bahsedilen 10 Milyon Türk Lirası harcanmış olan çalışma şu anda online da görülen çalışma değildir. Her haber kanalı ve yayın organının yapacağı haberi kontrol edemediğimiz için yapılan haberlerde kullanılan telafuzlar, bilgiler ve anlatımlar farklı anlaşılmış olabilir. Bu nedenle yanlış anlaşılmaların önüne geçmek ve doğru açıklamayı yapmak adına bu bildiri hazırlamış bulunuyoruz. İlgili makam ve kuruluşlar “gerçek Geliyoo altyapısı” hakkında bilgi almak istediklerinde bizler ile iletişime geçerek alabiliyorlar. Şu ana kadar gelen telefon, mesaj ve maillere ilgili altyapının açıklaması yapılmış ve örnek altyapı için hazırlanan çalışma sunulmuştur. Profesyonel arama motoru çalışmasını yayına açamadığımız için üzgünüz, ancak yeterli kaynak ve destek bulunduğunda yayına açacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Bu güce, beceriye ve tecrübeye sahip ve altyapısı ile de gerekli çalışmaları yaptığımız bilinsin istedik." denildi.

GELİYOO'DAN 'ERDOĞAN'A MEKTUP

Özer'e göre, Geliyoo'nun anasayfasından link verilen mektup, sitedeki 'yerli ve milli' tek unsur. 13 Temmuz 2015'te yazılan mektup, Geliyoo'nun Kurucusu ve CEO'su Hakan Atabaş ile Kurucusu ve Ar-Ge'si Fatih Arslan'ın imzasını taşıyor. "Geliyoodan sayın Cumhurbaşkanımıza mektup" başlığını taşıyan ve "Es Selamü Aleyküm ve Rahmetullahi Berekatuhu" ifadesiyle başlayan mektupta kullanılan şu ifadeler "hazır olmadığımız için Google altyapısıyla test yayınına başladık" iddiasıyla çelişir nitelikte: “Geliyoo” projesi üzerinde 7 senedir çalışılmakta ve 2010’dan beri online hizmete açık olarak geliştirilmesine devam etmekteyiz." 2010'dan beri online hizmete açık olan, 2012'de "en sevilen arama motoru" haline gelen ancak dün "test yayını"na başlayan Geliyoo.com'a "yerli ve ucuz" bir rakip çıktı. Rakibi Geliyoo.com'a göndermede bulunan Gidiyoo.org, ''Bu yerli arama motorunu 1 saat içinde 60 liraya yaptık. Peki 10 yılda harcanan 10 milyon TL nereye gidiyoo?'' sorusuyla sosyal medyada ses getirdi. (HABER MERKEZİ)

Haberin tamamını okumak için tıklayın