Ruslardan yakıtta alternatif çözelti

Rus kimyacıları, yakıt elementlerinde katalizör olarak kullanılan platinin yarı fiyatına aynı rolü oynayacak bir çözelti oluşturduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Novosibirsk Devlet Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi İnorganik Kimya Enstitüsü Kimyacıları, çeşitli yakıt elementlerinde pahalı platinin yerine katalizör rolü oynayacak sert kobalt ve iridyum çözeltisini oluşturdular.

Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin verdiği habere göre Novosibirsk Devlet Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, yakıt elementlerinin yüksek verim katsayısına sahip oldukları ve kesintisiz yakıt verilmesi halinde sınırsız kullanım imkanı oldukları belirtildi. Ancak elektrodlarda reaksiyonun ilerlemesi için kullanılan katalizatörlerde yaygın olarak platin kullanılıyor ve platinli elektrodların fiyatı yakıt elementinin fiyatından yüzde 70 daha fazla.

PLATİNİN YARI FİYATINA...

Novosibirsk Devlet Üniversitesi Yeni Katalizatörlerin Sentez ve Kimyasal Araştırma Laboratuvar Yetkilisi Yevgeniy Filatov şunları söyledi, "İridyum platinin yarı fiyatında. Çözeltiye kobalt eklenmesi halinde katalizatörün fiyatı daha da azalıyor. Bunun yanı sıra, katalizatörün verimi de artıyor. Kobalt ve iridyum, platin gibi çalışıyor ve daha düşük fiyata yine aynı verimi elde ediyoruz."

Bilim adamı, sert metal çözeltisinin genel olarak yüksek sıcaklıkta iki metalin homojen hale gelmesiyle elde edildiğini belirtti. Bu prosedürün metallerin karşılıklı difüzyon göstermesinin sona ermesine kadar tekrarlanıyor. Fakat bu çok zaman alıyor, bunun için süreci aylardan birkaç saate indirmek için termoliz kullanılıyor. (DHA)

Etiketler Rus kimya yakıt