En çok kullanılan parola!

Yapay zeka otomobil üretildi, tasarlanan roketler uzaya çıkıp geri dönmeye başladı ancak kişisel şifrelerde bir gelişme yaşanmadı. 2017 yılında en çok kullanılan parola '123456' oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2017 yılına girdiğimiz ve teknolojik gelişmelerin her geçen gün ilerlediği günlerde, insanları parola olarak 123456‘yı kullanmaktan vazgeçmedi. Geçtiğimiz yıl da birinciliği kimselere kaptırmayan bu sihirli sayıyı ondan çok daha “kompleks” olan 123456789 izledi. Ceyms.com'da yer alan habere göre, güvenlik şirketi olan Keeper’ın yıl içinde farklı kaynaklardan sızan 10 milyonun üzerindeki parolayla yaptığı analiz yine alışık olduğumuz tabloyu ortaya çıkardı. Listenin ilk 10 sırasındaki parolaların 4’ü, ilk 15 sırasındakilerin ise 6’sı 6 katakter ya da daha kısa parolalardan oluşuyor. Ve bu gibi parolalar, farklı yazılım ve donanımlarla saniyeler içinde kırılabiliyor. Listede ye alan 1q2w3e4r ve 123qwe gibi parolalar kimi kullanıcıların bir parça da olsa çaba gösterdiğini ortaya koyuyor ancak bunun yeterli olduğunu da söylemek mümkün değil. Çünkü sözlük tabanlı algoritmalar kullanan yazılımlar bu gibi “hileleri” kolaylıkla algılayabiliyor ve yalnızca birkaç ekstra saniye içinde parolayı kırabiliyor.

Uzmanlar, listede kendine yer bulan 18atcskd2w ve 3rjs1la7qe gibi parolaların spam için kullanılan sahte hesaplara özel olarak bot’lar tarafından yaratıldığını söylüyor. Güvenli bir parola için ise parola yazılımların kullanılması öneriliyor. Bu tarz yazılımların birçoğu, tercih edilen uzunlukta, akılda tutmanın kolay olduğu ve kırılması zor parolalar oluşturabiliyor. (HABER MERKEZİ)