Dünyanın çekirdeğinde silikon bulundu

Dünyanın çekirdeğindeki tespit edilemeyen 'kayıp element'in silikon olduğu sanılıyor. Japon bilim insanlarının bulgularına göre çekirdekte yüzde 5 oranında silikon bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanlarının dünyanın çekirdeğinde on yıllardır ne olduğu anlaşılamayan maddeyi tespit etme çalışmalarında sona gelinmiş olabilir. Tokyo Üniversitesi bünyesinde yürütülen bir araştırmaya göre, dünyanın çekirdeğinde nikel ve demir’in yanı sıra silikon da bulunuyor.

BBC’nin haberine göre, Tokyo Üniversitesi’nde Eiji Ohtani liderliğindeki bir ekip dünyanın çekirdeğindeki ısı ve basınç ortamını yeniden yarattı. Ohtani’nin ekibi, ayrıca bir nikel ve demir alaşımı yaratarak içine silikon ekledi. Örnek alaşıma yüzde 5 oranında silikon eklenince de gerçek çekirdek bileşimine ulaşılabildi.

Dünya çekirdeğinin 1200 km’lik yarıçapa sahip dev bir bilye olduğu biliniyor. Çekirdeğin ana bileşenlerinin yüzde 85 demir ve yüzde nikel olduğu biliniyordu ama yüzde 5’lik diğer bileşenin ne olduğu ve yeri yıllarca tartışma konusu olmuştu. Sikonla ilgili yeni keşif dünyanın hangi koşullar altında oluştuğunun anlaşılmasına da yardımcı olacak. (Dış Haberler)