3D yazıcıyla 'yaşayan' kulak kepçesi üretildi

Yeni üç boyutlu bio-yazıcı insana nakledilebilecek canlı doku ve organları üretebiliyor. Sistem kişiye özel çözümleriyle öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD'li bilim insanlarının geliştirdiği ve hastaya uygun kemik, kıkırdak ve doku üretilmesini sağlayan biyolojik üç boyutlu yazıcı ile çene kemiği ve kulak kepçesi üretimi başarılı oldu.

Araştırmayı yöneten Anthony Atala’ya göre yeni yazıcı yedek dokular için önemli bir gelişme çünkü her biçimde kalıcı insan dokusu üretebiliyor.

Herkese Bilim Teknoloji’nin haberine göre Amerikan ordusunun birkaç kuruluşu tarafından desteklenen “Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi” (ITOP) diğer projelere göre bazı avantajlara sahip.

Araştırmacılar bu yapıya, hücrelere besleyici madde ve oksijen sağlayan mikrokanallar da eklemiş. Ayrıca ITOP kişiye özel çözümler üretebilecek yetide. Bunun için gerekli veriler hastaların 3D görüntülerinden (manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi) alınıyor ve bunlar bir bilgisayarda modele çevrildikten sonra basılıyor.

DOKUSU VE DAMARLARI GELİŞTİ

Bilim insanları ITOP’un karmaşık 3D yapıları geliştirebileceğini kanıtlamak için yapay kulak kepçesini farenin deri altına yerleştirdi. İki ay sonra bile iyi durumda olan kulak kepçesinde kıkırdak dokusu ve kan damarları gelişmişti. Araştırmacılar aynı başarıyı çene kemiğinde ve kas dokusunda da elde etti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler ABD bilim 3D yazıcı