130 milyon yıl önce hayvanlar ne renkti?

Çinli bilimcilerin keşfi, milyonlara yıl önce yaşamış hayvan türlerinin renkleri ve yapıları konusunda fikir veriyor. 130 milyon yıllık bir kuş fosili üzerine yapılan çalışmalarda tüy rengini belirleyen bir proteinin moleküler yapısı keşfedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antik bir kuş olan Eoconfuciusornis'in 130 milyon yıl boyunca korunmuş tüylerinin içinden çıkartılan mikroskopik kanıtlar, gizemini koruyan pek çok hayvan hakkında daha fazla bilgi edinmemizi mümkün kılabilir.

ABD ve Çinli bilim insanlarının çoğunluğunu oluşturduğu uluslararası bir ekip, üzerinde çalıştıkları bir kuş fosilinin tüylerinde protein tespit etti ve bu veriler, kuşun rengi ve görünümü konusunda daha fazla bilgi verebilecek.

Beta-keratin proteini sayesinde hayvanların tüylerinin yanı sıra gaga, toynak, ayak ve tırnak yapıları hakkında da daha fazla bilgi bulma imkanı sağlayacak. Evrimsel tarih ve modern genetik konusunda önemli gelişmeler sağlayabilecek bu buluş, önümüzdeki dönemde daha fazla veriye ulaşmak anlamına geliyor.

DİNOZORLAR HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ

Konu hakkında açıklama yapan Çin Bilimler Akademisi'nden bilimci Pan Yanhong, "Keratin proteinlerini ortaya çıkarmak için birçok gereksiz malzemeyi elememiz gerekti. Bunun için eski insan DNA'sının çalışmasında kullanılan bazı teknik süreçleri takip ettik. Ulaştığımız ilk veriler şaşırtıcı olmakla birlikte umut verici." şeklinde konuştu.

Bulunan kuşun tüylerinin kahverengi ve siyah karışımı, gövdesinin kahverengi olduğunu  açıklayan Yanhong, modern nesillerde parlak kırmızı, mavi ve sarıların oluşma sürecini araştıracaklarını ifade etti. Araştırmacılara göre bu çalışma, gelecekte keşfedilecek antik derilerin ve tüylerin içinde gömülü sırları çözmek adına oldukça önemli. Bu keşifle birlikte gelecekte dinozorlar ve benzer pek çok antik hayvanın renk ve biçimleriyle ilgili daha fazla bilgi elde etmek mümkün olacak.

Etiketler renk antik kuş tüy dinozor