Mars'ta devasa buzul keşfedildi

Yeni bulgular, Mars'ın alışmadık bir bölgesinde devasa bir buz rezervi olduğunu ortaya koyuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mars'ın orta-güneyinde yer alan Utopia Planitia olarak bilinen bölgede, devasa bir yeraltı buz rezervi keşfedildi. Buzul yüz ölçümü olarak Polonya'dan daha büyük bir alanı kaplarken, hacim olarak da dünyanın dördüncü büyük gölü olan Superior Gölü (Amerika-Kanada) kadar su depoladığı düşünülüyor.

Mars yüzeyi herhangi bir sıvının var olamayacağı kadar sıcak. Bir zamanlar su açısından zengin bir gezegen olduğu bilinen Mars'ın kutuplarındaki buzul varlığı keşfedilmişti fakat kutup bölgelerinden bu kadar uzakta buz varlığına daha önce rastlanmamıştı.

marsta-dev-buzul

Utopia Planitia bölgesindeki devasa buzul, yerden sadece 1 ile 10 metre arasında değişin derinliklerde yer alıyor. Mars Reconnaissance Orbiter, adlı yörünge sondasında bulunan Sığ Yüzey Radarı (SHARAD) ismi verilen bir cihazla keşfedilen buzulun kalınlığı 80 ile 170 metre arasında değişiyor. Yüzde 50-85 arasında değişen oranlarda donmuş su içeren buzulun kalan kısımları ise toz ve kaya parçalarından oluşuyor.

sharad-gorselleri

Geophysical Research Letters adlı bilimsel yayından yer alan araştırmanın baş yazarı Cassie Stuurman (Jeofizik Enstitüsü, Teksas Üniversitesi), bu rezervin Mars'ın ekseninin daha kayık olduğu bir dönemde yağmış bir kar tabakasının, toz ve toprak tabakası ile birlikte donması ile oluştuğunu düşünüyor.

Yeni keşfedilen buz rezervi Mars'ta bulunan suyun yüzde 1'ine denk gelse de hem yüzeye bu kadar yakın olması hem de gezegenin orta bölgelerinde yer alıyor olması, gelecek insanlı Mars görevleri için kullanılabilir bir su kaynağı olarak kullanılabilmesi açısından çok önemli.

Etiketler mars buz buzul