Süper yapay zeka için büyük adım

Bilim insanlarının fotonik nöral ağlar üzerine çalışmaları önemli sonuçlar verdi. Hızlı bilgi işleme ve öğrenme sistemlerinin daha insansı olmasını sağlayacak buluş, yapay zekanın gelişimini doğrudan etkileyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilimciler, ışık tabanlı nöral ağlar sayesinde süper hızlı yapay zeka üzerine çalışmalarını hızlandırdı. Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk fotonik nöral ağını geliştirerek geleneksel devrelerin yarattığı darboğazı aşmış durumda. Sistemin, silikon substratları kesen gerçek ışık dalga kılavuzları olan nöronlar ile beyni taklit ettiği ifade ediliyor.

Bilgisayarların sadece beyin gibi davranmak dışında, onun kadar hızlı bir şekilde yanıt vermesi yolunda önemli bir adım atıldı.

Her bir düğüm belirli bir dalga boyunda çalışırken, hesaplamaları bir lazer içine beslendiği gibi ışığın toplam gücünü toplayarak yapabiliyorsunuz ve devre lazerin ışığı düğümlere geri göndermesiyle tamamlanıyor. Sonuç olarak makine, tipik bir işlemciye göre bir diferansiyel matematik denklemini bin 960 defa daha hızlı hesaplayabiliyor.

Bilim insanları özellikle kontrol ve bilimsel hesaplamalar için fotonik nöral ağlarla hızlı bilgi işlemenin faydalı olacağını belirtiyor. Uzun vadede ise öğrenme sistemlerinin obje tanıma ve eylemlerinde, tutarlılık ve yanıt süresi anlamında daha insansı olabileceği düşünülürken bunun özellikle robotlar için önemine değiniliyor. (kaynak: shiftdelete)