Uzayda yeni sorun: Nereye...?

NASA'nın düzenlediği son fikir yarışması, uzayda büyük tuvalet giderme sorununa çözüm arıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kendinizi uzay yürüyüşü için çok dikkatli ve zahmetli bir sürecin ardından uzay kıyafetini giymiş bir astronotun yerine koyun. Basınç kilidini açtınız, boşluğa doğru süzülüyorsunuz ve o an süzülmek üzere olanın sadece siz olmadığını fark ediyorsunuz. Bünyeniz ve doğa el ele vermiş özgürlüğe doğru ilerlemek istiyor. "Pardon, lavabo ne tarafta?" sorusunu sormak için artık çok geç.

NASA'nın 11 Ekim'de başlattığı bir yarışma, bu sorunu çözecek ve astronotların, "büyük" ihtiyaçlarını daha rahat gidermelerini sağlayacak uzay kıyafeti çözümleri elde etmeyi planlıyor. 20 Aralık tarihine kadar başvuruları kabul eden yarışmanın adı "Space Poop Challenge".

space-poop

DIŞKILAMA SİSTEMİ BULUNAMADI

Buradaki asıl amaç uzay aracında yaşanacak bir arıza durumunda astronotların dünyaya dönecek kadar süreyi uzay kıyafetlerinin içinde güvenli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmesini sağlamak. Kıyafetler astronotlara 6 gün yetecek kadar temiz hava, su ve besin maddesi sağlayabilecek donanıma sahipler fakat vücudun ürettiği atıklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

30 bin dolar ödüllü meydan okuma çağrısı; tamamıyla giyinmiş astronotlar için, eller serbest bir şekilde insan atıklarını yönlendirecek ve vücuttan uzaklaştıracak bir sistem tasarımı geliştirmeyi kapsıyor. Tasarımın; dışkı, idrar ve menstrual sisteme dair atıkları 144 saate kadar vücuttan uzak ve sağlıklı şekilde tutması gerekiyor.