Elon Musk binlerce uydu gönderecek

Yarın Iron Man zırhıyla arz-ı endam ederse çok da şaşırmayacağımız Elon Musk'ın uzayı fethetme sürecinin baş aktörü SpaceX'in yaptığı bir başvuru, ilk duyulduğunda çılgın bir fikir etkisi bırakan bir projeyi ortaya çıkardı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, telefon, uydu ve kablo iletişimini denetleyen bağımsız bir devlet kurumu olan FCC'ye yapılan başvuru, SpaceX'in dünya yörüngesine 4.425 iletişim uydusu yollamak için izin istemesi için hazırlanmış.

Evet, doğru duydunuz; 10 yıl içinde Mars'a insan göndermeyi planlayan bir şirket, bu arada gezegenin yörüngesinde 4.425 uydudan oluşan bir ağ kuracak. Amaca ve detaylara geçmeden bu sayıyı zihinlerde daha anlamlı kılacak birkaç veri verelim: Dünyanın yörüngesinde şu 4000'in az üstünde insan yapısı uydu döndüğü sanılıyor. 'Sanmak' diyoruz zira bu uydulardan çalışmakta olan 1.419 adeti için halen uydu demek daha doğru. Bilim insanları ve yetkililer yaklaşık 2.600 kadar uydunun ise işlevini yitirmiş metal yığınları olarak dönmeye devam ettiğini tahmin ediyor. Tepemizde dolaşan bu cisimler ve cihazlar, istisnai örnekler dışında ufacık bir otomobil ile büyükçe bir otobüs arasında değişen boyut ve ağırlıklara sahipler.

elon-musk SpaceX'in kurucusu Elon Musk, Mars'a koloni kurmadan, dünya yörüngesini fethetmeye hazırlanıyor.

BİNLERCE UYDU VAR

Başvuru formunda belirtilenlere göre; SpaceX'in fırlatmayı planladığı binlerce iletişim uydusunun her birinin ağırlığı 400 kilogramın altında olacak ve yeryüzünden 1.150 ile 1.275 km yukarıda dönecekler. Her bir uydunun 2.120 km çapında bir elips alanını kapsayacak bir etki alanı olacak. Uydular 5 ile 7 yıl aktif kaldıktan sonra, düşmeden yörüngede kendiliğinden imha olacak şekilde geliştiriliyor. SpaceX başvurusunda, kurulacak bu büyük ağın amacı şu cümle ile özetliyor; "Bu sistem dünya genelindeki hane, ticari, eğitim, hükümet, yönetim ve iş kullanıcıları için çok geniş bir yelpazede geniş bant ve iletişim hizmetleri sunmak için tasarlanmıştır."

spacex-uydu-sistemi-1 SpaceX uydu sisteminin şeması.

Sistem tam olarak işler hale geldiği zaman kullanıcı başına 1 Gbps bir hız vadediyor. 2015 sonu itibari ile dünya üzerinde kişi başına ortalama internet erişim hızı 5,1 Mbps olarak hesaplanmıştı ve UNESCO'nun 2016 Temmuz verilerine göre dünyanın %57'si çok farklı sebeplerden ötürü internet erişiminden mahrum. Bunlara başvurusunda yer veren SpaceX, fikir aşamasından başlanarak tüm sistemin ucuz ve sürdürülebilir olacak şekilde geliştirildiğini belirtiyor. Uluslararası uzun mesafeli bağlantıları hedefleyen sistemin yerel bireysel kullanıcı trafiğinin %10'nu üstleneceği tahmin ediliyor.

Etiketler uydu SpaceX Elon Musk