Mars evi görücüye çıktı

10 yıl, 20 yıl... Mars'ta yerleşim için geri sayım başlıyor, en azından halkla ilişkiler ve pazarlama süreci tam gaz devam ediyor. Mars'ta yerleşim olduğunda evlerin neye benzeyeceğini gösteren konsept tasarımlar ortaya çıkmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NASA bir yandan, Elon Musk diğer yandan... Mars'a insan göndermek şöyle dursun, olası yerleşkelerin planlamaları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Açıklamalar varsayımları, kurgu belgeseller filmleri, deneyler çalışmaları izliyor. Bunlarla ilgili haberleri ve içerikleri takip ettikçe, gelecek nesil uzay kıyafetleri, uzay araçları ve ekipmanla ilgili birçok çizim ve modelleme görmeniz mümkün.

genel-gorunum-mars-evi

Çalışmaların yazılı ve dijital ortamdan yavaş yavaş fiziki dünyaya geçeceğine de şahit olacağız. Zira bu kadar büyük, riskli, zorlu ve pahalı bir projenin arkasında küresel bir kamuoyu desteği olması şart, bunun da en iyi yolu insanların hayal kurmasını sağlamaktan geçiyor. Mars'ta nasıl bir yapı içerisinde insanların yaşayacağı elbette bu büyük macera ile ilgili aşılması gereken sorunlardan biri. Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nde bu hafta sergilenmeye başlayan Mars 'Evi' prototipi, bu soruna üretilebilecek çözümlerden bazılarını ziyaretçilere birinci elden gösteriyor.

mars-evi-1 Ev içinde yer alacak platformlarda bitki yetiştirilecek. Öngörüler Mars'a ilk yerleşecek insanların gıdalarının %20'sini kendilerinin yetiştireceği yönünde.

National Gegraphic'in başlattığı proje, Stephen Petranek'in “Mars'ta nasıl yaşayacağız?” kitabındaki öngörülerden yola çıkıyor. İglo'yu andıran 'örnek daire'yi geliştiren bilim insanlarının amacı, 2033 yılında Mars'ta kurulması olası yerleşke ile ilgili insanların gerçekçi düşüncelere sahip olmalarını sağlamak. Evin bulunduğu katta, yerleşkenin bir planı ile birlikte kullanılacak aletler, yiyecek depolama alanları, yatakhanelerin de sergilendiği görseller mevcut.

mars-evi-2

Gelelim müstakbel Mars evinin bazı özelliklerine. İlk önce fotoğraflarda gördüğünüz büyük cam alanın gerçekte olmayacağını, sergi amaçlı kullanıldığını belirtelim zira Mars atmosferi dünyanınkinden 100 kat daha ince, bu yüzden koruma görevini bizimkisi gibi yerine getiremiyor, bırakın bu büyüklükte camlar kullanmayı, gördüğünüz bu örnek dairenin çok küçük bir kısmı yerin üstünde kalacak, yani evimiz -1 ve kot farkından dolayı ışık alma şansı da bulunmuyor.

ic-mekan

Saldırgan koşullar nedeniyle yer altında inşa edilecek olan yerleşkele birimlerinin duvar kalınlığının da 3,5 metreden fazla olması gerekecek, bu duvarlar geri dönüştürülmüş uzay araçlarından ve Mars toprağından imal edilip mikro dalga ile pişirilecek olan tuğlalardan inşa edilecek. Yer altında birbirine tünellerle bağlı olacak birçok farklı birimden oluşacak yerleşke, Mars'ın ekvatorunda yer alan, Valles Marineris adlı kanyon sistemlerinden oluşan 4000 km'lik alanda kurulacak.

Etiketler mars ev