Beyin implantı felce çare olabilir

Bilim dünyasında bir büyük buluşun daha eşiğindeyiz. Beyin implantı takılan iki felçli maymun yeniden yürümeyi başardı. Felçliler için büyük umut anlamına gelen bu gelişme, bilimcilerin yakın takibi altında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre Federal Bilim Enstitüsü'nden bir ekibin yürüttüğü çalışma sonuncu, yürüme yeteneğini yitirmiş olan iki Rhesus Makak'ı beyinlerine yerleştirilen implant sonucu yeniden yürümeyi başardılar. 9 Kasım'da Nature'da yayımlanan çalışmanın sonuçlarını göre, maymunlardan biri ameliyattan iki hafta sonra yürümeye başlarken, diğer maymunun bunu başarması sadece 6 gün sürmüş.

felc

Nörobilimci Grégoire Courtine liderliğindeki ekip, felçli maymunların beyinlerine yerleştirdikleri elektrotlara ek olarak, hayvanların omuriliklerine de birer set elektrot yerleştirmiş. Operasyondan sonra bir süre maymunların tam anlamıyla iyileşmesini bekleyen ekip, deneysel tedavinin ikinci kısmına geçmiş. Kablosuz bir sistemle beyine yerleştirilen elektrotlar sayesinde beyinden sinyalleri alan ekip, bu sinyalleri bilgisayarda yeniden yorumlayarak, omuriliğe yerleştirdikleri elektrotlara yönlendiriyor.

Araştırmanın yazarlarından Lozan Üniversite Hastanesi'nden Nörocerrah Jocelyn Bloch ilk denemenin sonuçlarını; "Birkaç saniye içinde bacakların hareket ettiğini gördük ve bu doğal yollarla gerçekleşemeyecek bir olaydı."

orijinal-makaleden-sistemin-calisma-prensibi

Courtine, kullanılan elektrotların ve diğer ekipmanların insanlar üzerinde halihazırda kullanılan, onaylı cihazlar olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Beyin-omurilik arayüzüne sahip bir insanın sokakta yürüdüğünü şu an hayal edemiyorum. Bu içinde bulunduğumuz safha için çok abartılı bir yaklaşım olur. Fakat önümüzdeki 5 yıl içinde omurilik yaralanması geçiren insanların, bu implantlar ile daha sağlıklı iyileşme süreçleri yaşamaları mümkün."