Tabiat ananın kartopları

Sibirya'nın Nyda kasabasında yaşanan bir doğa olayı görenleri şaşkına çevirdi. Kıyıya vuran binlerce kartopu, eşsiz bir görsel şölen oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nadir rastlanan bir doğa olayı geçtiğimiz hafta boyunca Sibirya'nın Nyda adlı kasabasında yaşandı. Tabiat ananın özenle hazırladığı binlerce irili ufaklı kartopu günler içinde kıyıya vurmaya başladı.

Kuzey kutup dairesinin yakınlarında yer alan Yamal bölgesine bağlı Nyda kasabasında gerçekleşen doğa olayı, bilimcilerin de dikkatini çekti. Bir buçuk hafta görülmeye başlanan ve günler içinde tüm sahili kaplayan kartoplarının boyutları birkaç santimetre ile 1 metre arasında değişiyor.

Bölgede ilk defa yaşanan bu doğa olayı hakkında Siberian Times gazetesine konuşan Antarktik Araştırma Enstitüsü profesörü Sergei Lisenkov, bu olayın sebebini, su yüzeyindeki küçük buz parçalarının rüzgar ve dalgaların yardımıyla kıyıda yuvarlanmasına bağlıyor. Denizin geri çekilmesiyle kartoplarının kıyıda kaldığını söyleyen Lisenkov, benzer bir olaya bölgede daha önce rastlanmadığını da söyledi.

Benzer bir doğal kartopu olayı, iki yıl önce ABD'deki Michigan Gölü sahilinde de yaşanmıştı.

Etiketler Sibirya Nyda kartopu