'Kavurucu sıcaklara hazır olun'

Güncel bir araştırma, çevre adına her şeyi doğru yapsak bile, daha sıcak bir dünyaya uyum göstermek zorunda olduğumuzu ortaya koyuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Meteoroloji Topluluğu'nun bülteninde yer alan yeni bir çalışma, şu an rekor olarak addedilen sıcaklıkların 2030 yılı için normal olarak kabul göreceğini iddia ediyor. Günümüzdeki sera gazı emisyon gidişatı ve öngörülerine göre hazırlanan araştırma, daha sıcak yılların bizi beklediğini belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İklim Veri Merkezi'nin küresel verilerine göre; 1985 Şubat'ından itibaren yaşanan her ayın sıcaklık ortalaması 20. yüzyılın genel aylık sıcaklık ortalamalarından daha yüksek. 2016 yılı da kayıt tutulan tarihler göz önüne alındığında, yaşanmış en sıcak yıl rekorunu alma yolunda ilerliyor. 2014 ve 2015 yılları sırası ile bu unvanı taşımışlardı

Çalışmanın yazarlarından Sophie Lewis: "Önümüzdeki yıllarda öyle bir nokta gelecek ki bu rekor kıran sıcaklıklar ender rastlanır olma özelliğini kaybedecek, normalleşecek. Bu değişikliklerin bir kısmını ertelemek için hala zamanımız bulunuyor olsa da, kalan kısmı çoktan hedefe kilitlenmiş durumda, emisyonları düşürmeyi başarsak bile, bu kısım ile ilgili hiçbir iyileştirme elde edemeyeceğiz, her şeyi doğru yapsak bile daha kavurucu sıcakların normal sayılacağı bir dünyaya hazırlıklı olmalıyız."diyor.

2015 yılı dünya sıcaklık rekoru haritası. 2015 yılı dünya sıcaklık rekoru haritası.

REKOR SICAKLAR, YARIN NORMAL SAYILACAK

Lewis, araştırmanın diğer yazarları Andrew King ve Sarah Perkins-Kirkpatrick; yeni normali şu şekilde tanımlıyor: “...önümüzdeki yirmi yılın en azından yarısının 2015'in rekor sıcaklık ortalamalarından daha sıcak ortalamalara sahip olduğu an." Üç araştırmacı, olağan dışı sıcaklıkları farklı iklim modelleri kullanarak incelemişler ve gelecekte gerçekleşebilecek farklı sera gazı emisyon oranlarının sıcaklıkları nasıl etkileyeceğini araştırmışlar.

Her şeyi şu anki gibi yapmaya devam ettiğimiz ve ciddi sera gazı kesintisi elde edebildiğimiz iki uç durum arasında 4 farklı senaryo üzerinde ilerleyen çalışma sonucunda; 2030 yılına ulaşmadan, 2015 yılında yaşanan rekor sıcaklıkların ortalama sıcaklık haline geleceği ortaya çıkıyor. Bu en kötü durumda karşılaşacağımız gelecek, peki her şeyi doğru yaparsak: 2040 yılına geldiğimizde sıcaklık ortalamaları, 2015 yılının rekor sıcaklıklarından daha yüksek olacak.