Petrol araması deprem yaratıyor olabilir

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na bağlı bilim insanları, 1920 ve 1930’lu yıllarda Los Angeles civarındaki birçok depreme endüstriyel aktivitelerin yol açtığını düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nda görevli bilim insanları, petrol sondaj çalışmalarının 1933'te 100 kişinin öldüğü deprem de dahil onlarca yıl önce Los Angeles civarındaki depremleri tetiklediği görüşünde.

Bilim insanları araştırma kapsamında, tarihi verileri inceleyip 1920 ve 1930’lu yıllardaki pek çok depremi endüstriyel aktivitelerle ilişkilendirdi. Bunlar arasında 1933 yılında Long Beach'te meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem de yer alıyor.

deprem-los-angeles Los Angeles'ta 1906'da yaşanan deprem şehri harabeye çevirmişti.

Araştırmayı yöneten ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'ndan sismolog Sue Hough, "Şu ana dek Los Angeles civarındaki depremlerin daha ziyade doğal olduğunu düşünmüştük ve bu tetiklenmiş depremler artık ya olmuyor ya da önemsizler” şeklinde konuştu.

Amerikan Sismoloji Derneği tarafından yayımlanan araştırmada Hough ve meslektaşları, 1915 ve 1930’lu yıllar arasındaki bir dizi depremi listeledi ve bu dönemde petrol arama izinleriyle sondaj çalışmalarını inceledi. Uzmanlar, 13 sarsıntının petrol üretim çalışmalarınca tetiklenmiş olabileceği sonucuna vardı. 1933 yılında Long Beach’teki deprem, sondaj çalışmalarının başlamasından kısa bir süre sonra meydana gelmişti. 115 kişinin öldüğü depremde çok sayıda okul çökmüş ve yeni okul inşası için yeni yönetmelikler çıkarılmıştı.

"BAĞLANTI MANTIKLI GÖRÜNÜYOR"

İnsan aktivitelerinin depreme yol açtığı konusu özellikle Oklahoma ve Teksas'taki sarsıntılarda artış sonrası yeniden gündeme gelmişti. Araştırmalar, bu artışı, hidrolik sondaj makineleri gibi yeni tekniklerin kullanılarak petrol ve doğalgaz çıkarılması çalışmalarından sonra atık suyun toprağa geri verilmesi uygulamasıyla ilişkilendirmişti. Ve bu durumun ölümcül olmayan ancak sinir bozucu ve maddi hasar veren depremlere yol açtığı kaydediliyor.

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacı Cliff Forhlich, bu yılın başında petrol ve doğal gaz sondajı gibi insan aktivitelerinin tetiklediği depremlerin Teksas’ta 1925 yılından bu yana meydana geldiğini tespit etmişti. Frohlich, son çalışma hakkında "Geçmişteki Los Angeles depremleri ve petrol aktiviteleri arasındaki olası bağlantı mantıklı görünüyor ve daha fazla araştırılması gerekir” dedi. (Kaynak: DW)

Etiketler deprem petrol sondaj