115 günlük uzay görevinden döndüler

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 115 günlük görevlerini tamamlayan üç astronot dünya yüzeyine sağlıklı biçimde iniş yaptı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uçuş komutanı Anatoly Ivanishin (Rusya), Kate Rubbins (A.B.D) ve Takuya Onishi'den (Japonya) oluşan üç kişilik ekip, iki günlük dönüş yolculuğunun sonunda Kazakistan'ın güney doğusunda bulunan Jezkazgan bölgesindeki steplere güvenli bir şekilde inmeyi başardı.

Rusya yetkilileri gözetiminde Rus yapımı Soyuz uzay aracı ile düz ve dik bir doğrultuda inmeyi başaran ekibin inişi NASA tarafından da canlı yayınlandı. Bu seyahat 1960'larda tasarlanan ve o günden beri güncelleştirmelerle birlikte farklı versiyonları kullanılan Soyuz'ların yeni nesli olan MS-01'in de ilk başarılı inişi oldu.

kate-rubins-agustos

115 gün süren görev moleküler biyolog olan Kate Rubbins ve Takuya Onishi'nin ilk uzay göreviyken, Anatoly Ivanishin 2011 yılında Uzay İstasyonu'nda beş aylık bir görev gerçekleştirmişti. Bu görevin en önemli özelliği ise uzayda ilk defa DNA dizileme işleminin gerçekleştirilmiş olması. Bu işlem DNA'da yer alan nükleotit bazların sıralamasını ortaya çıkarmakta kullanılıyor.

Geçtiğimiz Ağustos'ta uzayda ilk DNA dizileme işlemini gerçekleştiren Kate Rubbins bunun için MinION adlı bir cihaz kullandı. Rubbins, başarılı şekilde belirli fare, virüs ve bakterilere ait DNA dizilimlerini ortaya çıkarırken, dünya yüzeyindeki bir ekipte eş zamanlı olarak aynı DNA'ların dizileme işlemini gerçekleştirmişti.

soyuz-ms-01

NASA uzayda biyomoleküler dizileme araştırmasının Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki tehlike arz edebilecek mikropların bulunması ve uzayda hastalık teşhisi yapılabilmesi için önemli bir adım olduğunu belirtiyor.