Vahşi yaşamı hızlıca öldürüyoruz

Bilimcilerin gerçekleştirdiği güncel bir araştırmanın sonucu, insanoğlunun doğaya verdiği tahribatın ürkütücü sonuçlarını gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre 1970 yılından beri vahşi yaşamdaki küçülme yüzde 58'e ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Londra Zooloji Topluluğu ve Doğal Hayat Koruma Vakfı'nın (WWF) ortaklaşa hazırladığı 'Yaşayan Gezegen' değerlendirmesi, yaşayan bir gezegen olarak kalma noktasında çok da başarılı olamayacağımızı ortaya koyuyor. 1970'ten günümüze olan zaman dilimini kapsayan araştırma vahşi yaşamdaki canlı nüfusunun yüzde 58 azaldığını ortaya koyarken, ivmenin bu şekilde devam etmesi halinde araştırmanın konusu olan omurgalı canlılarda bu rakamın 2020 yılında yüzde 67'ye dayanacağı ön görülüyor.

Yüzdeler işin boyutunu özetliyor lakin etkisini de biraz azaltıyor olabilir. Şöyle diyelim; 1970 yılında dünya üzerindeki insan nüfusu 3,7 milyarın biraz üstündeydi, vahşi hayata uygun gördüğümüz davranışın aynısını kendi üzerimizde de uygulayacak olsaydık, şu anda gezegende 1,55 milyar insan yaşıyor oluyordu. Yani şu an nefes alan insanların 5 milyara yakını almıyor olurdu.

vahsi-yasam-1

YAŞAM ALANLARI YOK OLUYOR

İklim değişikliği, yaşam alanlarının daralması, vahşi yaşam ticareti, yasa dışı avlanma ve kirlilik büyük kıyımın en önde gelen nedenleri olarak ortaya çıkarken; göller, dereler ve bataklıklar gibi ortamlarda yaşayan canlıların en büyük kayıpları verdikleri görülüyor.

Araştırma sonuçları ile ilgili bazı eleştiriler de yok değil. Dar bir bölge ve canlı çeşitliliğinin (araştırma tüm omurgalı türlerinin yaklaşık yüzde 6'sını kapsıyor) ele alınarak sonuç verecek rakamlara odaklanıldığı bu eleştirilerin en öne çıkanı olsa da bu eleştirileri yapanlar da azalmanın dramatik ölçeklerde olduğunu kabul ederken, araştırmanın darlığının da kasıtlı değil G. Amerika ve tropik bölgeler gibi geniş alanlarla ilgili yeterli veri olmamasından kaynaklandığını belirtiyor.

Şu anki yok etme eğilimimiz yıllık yüzde 2'ye yakın, araştırmaya konu olan türlerin çoğu halen yok olma sınırının yukarısında olsa da hızımız bunun uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Şu an gezegenin gerçekten yaşayan bir yer olarak kalması için geç kalmamış olmakla birlikte bir şeyler yapabilecek son yıllarda olduğumuz gözüküyor.