Schiaparelli uzay aracı Mars'a indi

Rusya ve AB'nin ortak projesi olan Schiaparelli uzay aracı Mars'a indi. Araç gezegenin atmosferi ve yüzeyini inceleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ortak projesi olan Schiaparelli uzay aracının Mars'a indiğini açıklandı.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Yeryüzü Bilim Kompleksi Başkanı Vladimir Nazarov, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından ortak yürütülen ExoMars 2016 projesi kapsamında hazırlanan Schiaparelli aracının Mars'a indiğini açıkladı.

Nazarov, "Şu an sadece şunu söyleyebiliriz ki, araç Mars'a iniş yaptı. Fakat aracın durumu hakkında henüz bir şey söyleyemeyiz. Sinyal çok zayıftı" dedi.

Mars'taki yaşam koşullarını inceleyecek olan insansız uzay aracı Schiaparelli, bugün 17.42 itibariyle Mars atmosferine girdi. Aracın paraşütü 11 kilometre yükseklikte, saat 17.45'te açıldı.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının Mars'ın atmosferini ve toz fırtınalarını inceleyeceği belirtildi. Bir yörünge ve iniş aracından oluşan insansız uzay aracı, Mars atmosferindeki metan gazını ve diğer gazları ölçecek. İniş aracı ise gezegenin yüzeyindeki toz fırtınalarını analiz edecek. (DHA)