Çin'in 30 gün sürecek insanlı uzay görevi başladı

Çin, iki astronotunu 30 gün süresince deney yapmak üzere 2022'de tamamlanması beklenen Tiangong 2 uzay istasyonuna gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz ay Çin'in ilk deneysel uzay istasyonu olan Tiangong'un akibetini sizlerle paylaşmıştık. Yine geçtiğimiz ay fırlatılan ve Çin'in ilk uzay istasyonunun ana gövdesi olması planlanan Tiangong 2 (Cennet Sarayı) ilk astronotlarını karşılamak üzere.

Eklenecek iki büyük parça ile 2022 yılında tam anlamıyla operasyonel hale gelmesi planlanan Tiangong 2'ye doğru Shenzhou 11 ile yola çıkan Chen Dong (37 yaşında, ilk uzay görevi), Jing Haipeng (49 yaşında, 3. uzay görevi) uzay istasyonuna ulaştıktan sonra 30 gün süresince çalışmalar ve deneyler yürütecekler. Bu görev aynı zamanda Çin'in en uzun insanlı uzay görevi olacak.

HEDEF 2020'DE MARS

Nihai hedefinde Mars seyahati olan Çin, uzay görevlerindeki hırs ve azmini her yıl biraz daha artırarak yoluna devam ediyor. 2003 yılında ilk insanlı uzay görevini yerine getiren ülke, ABD ve SSCB'den (devamında Rusya) sonra bunu başaran üçüncü ülke olmuştu.

Askeri motivasyonlarının yüksekliği iddiasıyla Uluslararası Uzay İstasyonu görevlerine katılması Amerika tarafından engellenen Çin, kendi uzay üssüne farklı ülkeleri dahil ederek uluslararası bir kimlik kazandırmayı amaçlıyor.

Aya insanlı bir uçuşun planları arasında olabileceği de konuşulan Çin, 2020 yılında Mars yüzeyine bir insansız araştırma aracı indirmeyi planlıyor. Mars yüzeyine “rover” adı verilen hareketli ve uzaktan kontrol edilebilen araştırma araçlarından indirebilen tek ülke halen ABD.