İnsan beynini taklit eden çip test ediliyor

İnsan beyni gibi çalışan çip üzerindeki araştırmalarda önemli bir aşamaya gelindi. Southampton Üniversitesi'nden bilimciler, araştırmalarında önemli bir aşamaya geldi ve test sürecine geçtiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan beynini taklit eden bilgisayar fikri üzerinde uzun süredir farklı ülkelerden şirketler ve üniversiteler bir takım çalışmalar yapıyor. Southampton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bu konuda önemli bir aşama kaydettilerini duyurdular.

Araştırma grubundaki bilimciler, bir nöral ağa güç veren ve önceki direnci hatırlayabilen memristör ve dirençleri tanıttılar. Araştırmacılarca oluşturulan metal oksit memristör dizilimleri, yapay sinir kavşakları olarak hizmet veriyor ve karmaşık girdileri bile hiçbir sorun yaşamadan tekrar öğrenebiliyor. İnsandakine benzer bu sürecin makinede çalıştırılması çok önemli bulunuyor.

Memristörler kapatılsalar dahi önceki durumları hatırlayabiliyorlar ve geleneksel devre sistemlerine göre çok daha az güç harcıyorlar. Bu da memristörleri, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlar için ideal kılıyor. Özellikle büyük pillerin yerleştirilemeyeceği cihazlar için bu yetenek oldukça önemli.

YOLUN HENÜZ BAŞINDAYIZ

Araştırmacılar, teknolojinin henüz ilk günlerinde olduğunun altını çiziyorlar ve beyni tamamen kusursuz şekilde taklit edebilecek bir yapay zeka için yüz milyarlarca sinir kavşağına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar. Testi gerçekleştirilen oldukça basit memristör dizilimleri ise desenlemelere bakmakla sınırlandırılmış.

Öte yandan araştırmacılar, daha sınırlı amaçlar için bu kadar ileri gidilmesinin gerekmediği, insan yardımına ihtiyaç duymadan objeleri sınıflandırabilecek ve desenlemeleri tanımlayabilecek sensörlerin tehlikeli veya ulaşılması zorlu yerler için yardımcı olabileceğini söylüyorlar.