NASA, Mars için madenci robot geliştirdi

NASA, Mars’ı keşif yolunda yeni bir döneme giriyor. 90’lı yıllardan beri Mars’a robot gönderen NASA artık sadece gezegende dolaşıp görüntü almak veya taşlardan, kumdan örnekler toplamanın ötesine geçmek için hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

NASA’nın yeni Mars planlarında yüzeyin daha derinlerine inmek var. Bunun içinde yüzeyden metrelerce aşağısını kazabilecek kazıcı yeteneklere sahip, özel bir robot gerekiyor. Aslında NASA’nın asıl amacı, ilk aşamada Mars yüzeyindeki meteryalin daha geniş analizini yapmak için büyük miktarda örnek toplamak. İkinci aşamada ise bu sistemi geliştirerek Mars’ta madencilik yapabilmek.

Böylece Mars’a insanlı uçuşlar başladığında oraya yerleşecek kolonistlerin ihtiyacı olacak madenler hazır olacak. Hatta daha ileri aşamada, Mars’tan Dünya’a maden ihracı da başlayabilecek.

NASA, çok sayıda madenci robot tasarımını denedikten sonra RASSOR isimli robotta karar kıldı. Açık adı, Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot olan robot, önündeki ve arkasındaki iki bıçağı ile Mars yüzeyini ve kayalarını kazıyabilecek yeteneğe sahip. Herhangi bir şekilde yan veya ters dönmesi halinde ise yeniden düzelebiliyor ve işine devam edebiliyor.

Haberin kaynağı