Bisikletçiler için hava yastığı

Yıllardır üzerinde çalışılan bisikletçiler için hava yastığı projesi ürün olarak piyasaya sunuldu. Eşarp gibi boyna bağlanan hava yastığı, tehlike anında açılarak bisikletçinin başını ve boynunu korumaya alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkemizin büyük şehirlerinde pek yaygın olarak kullanılmasa da, bisiklet özellikle Avrupa ve Asya ülkelerinin en önemli şehir içi ulaşım aracı diyebiliriz. Bisikletler, sürücüsü için motorsikletler kadar tehlikeli olabiliyor. Özellikle günlük ulaşım aracı olarak kullananlarda kast taşıma oranı pek yüksek değil. Avrupa ülkelerinde kaskı çoğunlukla çocuklar ve turistler tatıyor. Bunun en önemli sebebi konfor. Bilimciler bu konuda da önemli bir gelişmeye imza attı. Otomobillerde bulunan tarzda hava yastığı, bisikletçilerin kast olarak kullanabileceği şekilde geliştirildi.

FULAR GİBİ BOYNA SARILIYOR 

İsveçli iki tasarımcı tarafından geliştirilen bu buluş, herhangi bir çarpma anında reaksiyona geçip bisikletçinin başını ve alnını kaplayacak şekilde açılıyor. Baş ve boyun bölümünü koruyan "Hövding" aslı ürün, yenilikçi bir teknoloji ürünü. Hayat kurtaran bu çözüm aynı zamanda bir moda aksesuarı olarak da kullanılabiliyor. Yapılan testlerde kullanıcıların geri bildirimi, herhangi bir konfor sorunu da yaşatmadığı yönünde.

hovding-01

İNSANLAR NEDEN KASK TAKMIYOR?

İsveç kökenli Anna Haupt ve Terese Alstin, bu kaskı geliştirmeden önce uzun araştırmalar yapmışlar. İsveç'te kask kullanım oranının yüzde 20 olduğunu tespit eden tasarımcılar, insanlara neden kask takmadıklarını sorduklarında en sık aldıkları cevaplar görünümünün iyi olmadığı, saç şeklini bozduğu ve altına şapka takılamadığı yönünde. Bu noktada görünmez bir kask geliştirme fikri üzerinde yoğunlaşmışlar.

image001

GELİŞTİRİLMESİ 7 YIL SÜRDÜ

Zor bir işe girişen İsveçli tasarımcılar, ürünün nasıl bir yapıda olması gerektiğini belirledikten sonra, asıl zor aşamaya geçmişler ve yoğun matematik ve teknik çalışma süreci neredeyse 7 yıllarını almış. Katıldıkları etkinlikler ve yarışmalarda aldıkları ödüller ve yatırımcıların desteğiyle geliştirme aşamasını sürdürmüşler.

KAST HAVA YASTIĞI NASIL ÇALIŞIYOR?

Otomobillerdeki hava yastıklarının çalışma prensibiyle benzerlik gösteriyor. Hövding'in içine yerleştirilmiş olan sensörler kişinin vücut hareketlerini saniyede 200 kez analiz ediyor. Olağanüstü hareketlilik durumlarında saniyeden daha kısa bir sürede devreye giriyor. Bisiklet sürücüsünün yapması gereken Hövding'i boynuna geçirip fermuarını kapatmak. Üzerindeki düğmeye basıldığında aktif hale geliyor ve olası kaza durumlarına karşı tetikte oluyor. Sistemin devrede olduğunu belli eden bir sinyal sesi ve ışık da bulunuyor. Hava yastığı aktif hale geldiğinde şişiyor ve başı önce arka tarafından başlayarak göz hizasına kadar çevreliyor. Hava kartuşu içindeki gazın hızlı biçimde sağlam plastikten üretilmiş hava yastığını doldurmasıyla sistem çalışıyor.

hovding

FİYATI BİSİKLETTEN FAZLA

Hödvig internet sitesinde satışa çıkan hava yastığı 299 avro fiyat etiketine sahip. Üst kalite ortalama bir bisikletten pahalı sayılabilecek Hödvig, hayatının bir parçası bisiklet olanlar için oldukça anlamlı bir yer kaplayabilir. Ürünün dış kılıfı değiştirilebiliyor. Farklı renklerde sunulan bu kılıfların satış fiyatı ise 50 avro.