İnsan beyninin en kapsamlı haritası çıkarıldı

Allen Instıtute tarafından gerçekleştirilen çalışma, insan beyninin en kapsamlı haritasının çıkarılmasına zemin hazırladı. Çalışma, bundan sonraki araştırmalara kaynak oluşturacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nörologlar insan beyninin, gezegendeki en karmaşık kasları barındırdığını ve bu doğrultuda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduğu belirtiyorlardı.

Yıllardır süre gelen araştırmalar, insan beynine ilişkin yeterli bilgileri ortaya koyamamış, insan anatomisinin en önemli yapı taşlarından birine dair pek çok verinin saklı kalmasının önüne geçememişti.

Geçtiğimiz günlerde beyne ait 97 yeni bölüm bulan araştırmacılar, şimdiki süreçte ise beynin en kapsamlı haritasının çıkarılmasına zemin hazırladı.

allenephys

BEYNİN EN KAPSAMLI HARİTASI

Allen Institute araştırmacılarının raporuna göre neredeyse bir asır öncesinden kalma dökümanların hala referans olarak kullanıldığı, kendilerinin bu anlamda bilimin yeni bir beyin haritasına ihtiyaç duyduklarını belirttikleri yer aldı.

Yayınladıkları yüksek çözünürlüklü beyin haritasının gelecek araştırmalarda kaynak olarak kullanılabileceğini dile getiren araştırmacılar, bilimin artık yeni nesil bir beyin atlasına sahip olduğunu ifade ettiler.

Enstitü, metodik histolojik boyama yöntemi ile beynin özel bölgelerine vericiler yerleştirirken, manyetik rezonans ve difüzyon tensör görüntüleme ile veri alışverişini sağladılar.

Söz konusu veriler 862 adet yapıyı görüntülü dijital atlas oluşturma kapsamında eşlendirdi. Bu aşama sonucunda bilim insanları, yüksek çözünürlüklü kapsamlı beyin haritasının oluşumunu gerçekleştirdiler.

Bilim insanları, meydana getirilen kapsamlı beyin atlasının, gelecek süreçteki ilgili araştırmalarda referans olarak kullanılabileceğinin altını çiziyorlar.

İnsan beyninin gelmiş geçmiş en kapsamlı haritasına buradan ve Allen Institute web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler beyin harita