Zürafanın tarihi yeniden yazıldı!

Nesli son 15 yılda yüzde 40 oranında tükenen zürafaların, esasında tek değil dört tür olduğu tespit edildi! Bu, kurtarma çalışmalarında büyük bir ilerleme ihtimaline işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - En uzun boylu memeli hayvanlar olan zürafaların genetik tarihi yeniden yazıldı. Zürafaların bugüne dek sanıldığı gibi tek değil, dört farklı türünün bulunduğu keşfedildi.

Namibya'daki Zürafa Koruma Vakfı'nın bu türü kurtarma çalışmalarına katkı sağlaması amacıyla yaptırdığı DNA araştırmasına göre, söz konusu dört farklı zürafa türü 1 ila 2 milyon yıldır birbirleriyle hiç çiftleşmedi. Yani bu hayvanlar, hiçbir şekilde genetik materyal alışverişine girmeyerek tamamen farklı bir biçimde evrimleşti. Zürafaların bugüne kadar tek bir tür olduğu, alt türlerinin bulunduğu sanılıyordu. Söz konusu araştırmada tespit edilen dört tür, 'güney (giraffa)', 'Masai (tippelskirchi)', 'reticulata' ve 'kuzey (camelopardalis)' olarak kategorilendirildi.

NESLİ KURTARILABİLİR!

z1

Son 15 yılda zürafaların nesli yüzde 40 oranında tükenirken, Afrika'da sadece 90 bin civarında zürafa olduğu tahmin ediliyor. Araştırmayı yapan bilim insanlarıysa, yeni bulguların zürafaları kurtarmak için yürütülen çabalarda önemli ilerleme sağlayacağını düşünüyor. Manchester Üniversitesi'nden Profesör Matthew Cobb, "Bu, koruma alanında uzman biyologların dört farklı grup arasındaki benzerlikleri ve farklılıklara dayanarak yeni yaklaşımlar geliştirmesinin önünü açacak tüden önemli bir bulgu" dedi.

Koruma çalışmaları bugüne dek tek bir türün 'alışkanlıkları' gözetilerek yapılıyordu. Araştırmanın bir sonraki adımındaysa, bu dört farklı türün beslenme ve adaptasyon alışkanlıklarındaki farklar incelenecek.

z2