Kötü hava gerçekten ağrıları şiddetlendiriyor

Yaza elveda ettiğimiz şu günlerde havaların soğuması beraberinde bazı sağlık sorunlarını da getirebiliyor. Kronik ağrı sorunu yaşayan insanların kötü hava koşullarında ağrılarının şiddetlendiği bilimsel olarak da doğrulanmak üzere.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Yağmur yağacak başım tuttu yine" çocukluğumuzdan beri duyduğumuz veya kullandığımız benzer cümlelerden sadece biri. Kötü hava koşulları ile kronik ağrı rahatsızlıklarının ağırlaşması veya sıklaşması arasında ki bağlantılı halk arasında o kadar yaygın ki bunun herhangi bir bilimsel araştırma ile irdelenmediğini öğrendiğimizde biz de araştırmayı yürüten Romatolog ve Dijital Epidemioloji Prof. Will Dixon şaşırdık doğrusu.

Dixon şaşkınlığını gizlemiyor ve şu sözlerle ifade ediyor: "Çok uzun zamandır kronik rahatsızlıkları olan hastaların hava kötü olduğunda ağrılarının şiddetlendiğine dair anektoda ve deneyime bağlı inanılmaz sayıda veri var, birçok hastam hava kötüleşmeden önce ağrı durumlarına göre bunu tahmin edebildiklerini söylüyor. Fakat bu konu ile ilgili hiçbir gerçek araştırmanın yapılmamış olması çok şaşırtıcı, Birleşik Krallik'taki kronik ağrı rahatsızlığı yaşan insan sayısının 28 milyon olmasına rağmen..." 

YAĞIŞLARLA DOĞRUDAN BAĞLANTILI

Manchester Üniversitesi'nden bir ekibin İngiltere'de üç şehirde (Leeds, Norwich ve Londra) 9000 kronik ağrı mağduru ile yürüttüğü çalışmanın ilk bulguları bağlantıyı doğrular nitelikte. Güneşli gün sayısının arttığı Şubat-Nisan döneminde şiddetli ağrı yaşan günlerin azaldığı net bir şekilde görülebiliyor. Haziran ayında yağışın arttığı ve güneşli gün sayının düştüğü bir dönemde ağrı sıklığı ve şiddeti de artış gösteriyor.

2017 Nisan'ına kadar sürecek araştırmanın şu ana kadarki sonuçları bizim emin olduğumuz ağrı-kötü hava ilişkisini doğrular nitelikte iken bir diğer emin olduğumuz halk tıbbı teşhisini ise boşa çıkarıyor: Eklemlerin soğuk hava ile kötüleştiği. Nisandan hazirana kadar geçen, sıcaklığın ve açık gün sayısın arttığı dönemde eklem rahatsızlıkları bir önceki daha kötü havalı döneme göre artış gösteriyor.