24 bin canlı türü yok olma tehdidi altında

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kongresinde gelen haberler hiç de iç açıcı değil. IUCN Kırmızı Listesi olarak adlandırılan listede yer alan 82.954 canlı türünün 23.928'i yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IUCN'nin düzenlediği Dünya Koruma Kongresi, Hawaii'de düzenlendi, kongrede tehlike altındaki türlere ait liste de güncellendi. IUCN Kırmızı Listesi olarak adlandırılan listede yer alan 82.954 canlı türünün 23.928'i yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

MEMELİLERİN DÜŞMANI KAÇAK AVLANMA

Büyük-maymun veya büyük insansı maymun olarak adlandırılan primatlara ait toplam 6 türün 4'ü büyük oranda kaçak avlanma sebebiyle yok olma tehlikesi ile yüz yüze. Bu türlerden Doğu Gorili'nin durumu tehlike altındadan, çok tehlike altında olarak değiştirildi. Dünya üzerinde yaşayan tüm Doğu Gorili nüfusunun 5000'in altında olduğu tahmin ediliyor, bu sayı son 20 yılda %70'lik bir azalma anlamına geliyor.

yasadisi-kaplan-avciligi

İki alt türü bulunan Doğu Gorilleri'nden, Grauer Gorilleri'nin 1996'daki nüfusu 19.900 iken şu an sadece 3800 yaşayan Grauer Gorili bulunuyor. Diğer alt tür olan Doğu Dağ Gorilleri'nin nüfusu ise sadece 880 ve bu iyi bir sayı. Dünya üzerinde 880 bireyi kalmış bir canlı türünden bahsederken olumlu sözcükler kullanmak ne kadar kahredici olsa da bu sayı son yıllardaki başarılı koruma çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmış bir artışın eseri. Altı büyük-maymun türünden Doğu Gorilleri, Batı Gorilleri, Borneo Orangutanları ve Sumatra Orangutanları kritik seviyede tehlike altında olarak derecenlendirilirken, Şempanzeler ve Bonobolar tehlike altında olarak listeleniyor.

Bitkiler de dahil olmak üzere birçok farklı canlı türünden oluşan 2016 yılının ikinci Kırmızı Liste'sindeki 82.954 canlıdan 855'inin soyu tamamen tükenmiş, 68 canlı artık sadece kapalı veya insan kontrolü altındaki doğal olmayan ortamlarda hayatını devam ettirebiliyor. 23.928 tehlike altındaki türün 5107'si ise kritik seviyede tehlike altında olarak derecelendiriliyor.

Listenin tamamı: http://www.iucnredlist.org