Dünyanın en yaşlı fosilleri bulundu

Gezegenimizin geçmişinin izlerini sürdükçe çok eskilere ait bilgilere ulaşabiliyoruz. Son olarak Grönland'da 3,7 milyar yıl yaşında olduğu tespit edilen fosiller bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - En yaşlı fosil bulundu dediğimiz zaman bir yandan da dünya üzerindeki yaşamın en eski fiziksel kanıtını bulduğumuzu ifade ediyoruz ve Grönland'da bulunan bu fosiller, dünya üzerindeki yaşamın tarihini bildiğimizden 220 milyon yıl geriye alıyor.

Bilim insanları, kayalarda bulunan canlı kalıntılarının stromatolit olduğunu düşünüyor. Stramolitleri basitçe ifade etmek gerekirse; mikroorganizmaların bir araya gelerek oluşturduğu konik yapılar demek mümkün. Bundan önce bulunan en eski stromatolitlerin Batı Avustralya'daki 3,5 milyar yıllık kalıntılar olduğunu belirten araştırmacı Clark Friend, bu keşfin sadece dünya üzerindeki hayatın başlangıcını geriye atmadığını; Mars gibi gezegenlerdeki olası hayat ile ilgili yeni sorular ortaya çıkardığını ekliyor ve "Şayet 3,7 milyar yıl önce dünyada hayat varsa, başka gezegenlerde de var mıydı? Çünkü Mars örneğin 3,7 milyar yıl önce ıslak bir gezegendi." sorusunu dile getiriyor.

A ve B'de (mavi çizgiler) gördüğünüz fotoğraf Grönland'da bulunan dünyanın en yaşlı fosilleri ve katmanları gösteriyor. C ve D ise Avustralya'da bulunan 3,5 miyar yıllık fosiller. A ve B'de (mavi çizgiler) gördüğünüz fotoğraf Grönland'da bulunan dünyanın en yaşlı fosilleri ve katmanları gösteriyor. C ve D ise Avustralya'da bulunan 3,5 miyar yıllık fosiller.

Kayaların tarihi 4,2 milyar yıl geriye gidiyor ve Nature'da yayımlanan araştırmanın gerçekleştiği Grönland'ın güney batısında yer alan Isua bölgesi, dünya üzerindeki en yaşlı bazı kayalara ev sahipliği yapıyor. Allen Nutman (Wollongong Üniversitesi) ile birlikte 35 yıldır bölgede araştırmalar yapan Friend ve ekibi, bu fosillerle karşılaşmayı beklemiyorlarmış. Zira bu bölgede bulunan kayalar şiddetli sıcak ve basınç altında başkalaşım geçirmiş olduklarından, bu canlı kalıntıları ile karşılaşmak çok da olasılıklar dahilinde değildi. Eriyen bir kar tabakasının altında ortaya çıkan kayalarda, hem de yüzeye bakan kısmında açıkça gözüken stramolitlerin bulunmasında şansın rolü varmış gibi gözükse de; 35 yıl bir bölgede araştırma yapmak ve adanmışlık hala baş rolü alıyor.