Mars simülasyonu sona erdi

Kızıl gezegende yaşam var mı henüz emin değiliz fakat orada yaşayabilecek miyiz sorusunun yanıtı neredeyse cevap buldu. NASA'nın bir yıl önce Hawaii'de başlattığı Mars'ta yaşam simülasyonu başarıyla noktalandı.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - 29 Ağustos 2015'te altı kişiden oluşan bir araştırma ekibi, Mars'ta gerçekleşecek bir keşif yerleşiminin insanlar üzerindeki etkilerini gözlemlemek için başlatılan NASA deneyi hedeflenen sürede bugün tamamlandı. Temiz hava, temiz su, dar yaşam ve çalışma alanlarında sıfır özel hayat ile geçen bu süre, sadece Mars'a ulaşıldıktan sonrası için değil, Mars yolculuğu için de önemli psikolojik veriler elde etmek adına düzenlendi.

mars simulasyonu hawaii

Olası bir insanlı Mars görevinin 3 yıl sürmesi bekleniyor ve Hawaii Üniversitesi'nin NASA desteğiyle gerçekleştirdiği 1 yıllık deney, 2011 yılında sona eren ve yine 6 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen 520 günlük izolasyon deneyinden sonraki en uzun deney.

Hawaii'nin kurak ve cansız volkanik arazileri üzerinde gerçekleştirilen deneyde yer alan 6 kişiden, sınırlı kaynaklarla, hiçbir ciddi kişisel çatışma yaşamadan, kendi uzmanlık alanları ile ilgili çalışmaları yürütmeleri bekleniyordu. Örnek toplamak veya farklı görevler için kubbe dışına çıkmaları gerektiğinde ise gerçek bir uzay elbisesi giyen "denekler", dış dünya ile kurdukları bağlantılarda ise gerçeğine uygun bir şekilde yaklaşık 14 dakikalık gecikme ile gerçekleştirdiler.

mars simulasyanu uzat kıyafeti

Fransız bir astrobiyolog, Alman bir fizikçi ve birer Amerikalı pilot, mimar, gazeteci ve toprak bilimciden oluşan altı kişilik ekibin Fransız üyesi Cyprien Verseux, yakın gelecekte bir Mars görevinin mümkün olduğuna inandığını belirtirken, teknolojik ve psikolojik engellerin aşılabilir olduğunu düşünüyor.

Ekip lideri Carmel Johnston, bir yıllık süre içerisindeki en zorlayıcı durumun özel hayata ve kişisel alana sahip olamamak olduğunu söylerken, ekibin mimar üyesi Tristan Bassingthwaighte, araştırmanın uzay yolculuğu ve kolonileşme gibi görevlerdeki insan faktörünü detayları ile incelerken bu gibi görevler için personel seçim kriterleri oluşturulması için de önemli olduğunu belirtti.

Etiketler mars