Yunuslarla yüzmek yasaklanıyor

Doğal ortamlarından koparılarak yunus parklarında metrelerce büyüklükteki havuzlara hapsedilen, beslenme ve diğer koşullar sebebiyle hastalanan ve büyük acılar içinde erkenden ölen yunuslar için henüz genel bir tedbir alınmamış olsa da, ABD yetkilileri Hawaii'de turistler için düzenlenen yunuslarla yüzme turlarını yasaklamak üzere.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Hawaii'de oldukça popüler olan bu turistik etkinliğin, yetenekli ve sevimli memelilere; başta uyku düzenleri olmak üzere birçok konuda zarar verdiğini açıklayan NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) yetkilileri, bu durumun önüne geçmekte kararlı. Uygulamaya konulacak yasak sadece yunuslarla yüzmeyi değil, tekne ile veya yüzerek yunuslara 45 metreden daha fazla yaklaşılmasını da kapsayacak.

donucu yunuslar

Dönücü yunus olarak adlandırılan ve Hawaii adalarında yaşayan bu yunus türünün, birlikte yüzmek için peşlerine düşenler yüzünden ciddi bir baskı altında oldukları belirtiliyor. Bu baskının nedeni yunusların günlük rutinleri ile çelişen turistlerin rutinleri: Dönücü yunuslar, gecelerini açık denizde ve derinlerde balık, mürekkep balığı ve karides gibi avlar peşinde geçirirken, gündüzleri sığ sulara gelerek dinleniyorlar. Beyinlerinin yarısı aktifken diğer yarısını kapatan yunuslar, dinlenme süreçlerini ileri geri yüzerek geçiriyorlar. Bu süreç turistlerin gelip yunuslarla sığ sularda yüzdükleri zamanla çakışıyor.

Dinlenme süreçlerinin sekteye uğratılmasının, yunus topluluğu üzerinde uzun vadede geri dönülmesi güç hasarlara sebep olabileceğini belirten NOAA yetkilileri yaklaşık 3500 yaşayan üyesi bulunan yunus türünü korumak için kıyıdan 3,6 km'lik bir uzaklığa kadar yunuslara herhangi bir şekilde 45 metreden daha fazla yaklaşılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

Etiketler yüzmek yunus