Beyin gücüyle yönetilen otomobil geliştirildi

Son yıllarda üzerinde epey efor harcanan ve birçok şirketin yatırım yaptığı sürücüsüz otomobillerin bazı modellerinin test sürüşlerine başlandı. Elde edilen sonuçlarla birlikte önümüzdeki yıllarda sürücüsüz otomobil konusunda birçok farklı atılımla daha karşılaşacağız.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Evet, sürücüsüz otomobiller çok önemli bir devrim. Fakat, şimdi buna ek olarak teknoloji açısından kıyasa girilebilecek yeni bir sistem üzerinde daha çalışılıyor: beyin gücüyle kontrol edilebilen otomobiller. Tamamen beyin sinyalleriyle kontrol edilebilen otomobiller; hiçbir şekilde klasik araçlardan alışık olduğumuz fren, gaz, debriyaj gibi pedallar içermeyecek ve sürücünün beyin gücüyle yönetilecek.

Çinli bilim adamlarının yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları beyin sinyalleriyle hareket ve kontrol edilebilen otomobil konsepti, aracı kilitleme ve kilidi açma konularında da sürücüyü yetkilendirecek. Sürücünün kafasına yerleştirilecek özel bir ekipman ve üzerinde bulunan 16 hassas alıcının yer aldığı sistem, beyin sinyallerini yakalayarak çeviriyor ve işlenerek komut haline getiriyor. Daha sonrasında ise aracın hareketlenmesi ve yön değiştirmesi beyin sinyalleri vasıtasıyla gerçekleştirilebiliyor.

Kısa vadede bu sistemin özellikle fiziksel engelli insanlar tarafından hayata geçirilebileceği konusu gündemde.

Etiketler otomobil beyin