100.000 yıl sonra insan nasıl görünecek?

Konu evrim olduğunda pek çok farklı görüş ortaya atılır. Tüm canlıların milyonlarca yıl içinde geçirdiği dönüşüm süreci önümüzdeki bin yıllar için de gözle görülür bir değişime sebep olur mu? Peki, 1000 yıl sonra insan şu ankinden farklı olacak mı?

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

Şu bir gerçek ki, son 20 yılda insanoğlunun kat ettiği yol, son birkaç yüz yıllık yoldan çok daha büyük ve gelişim olarak da hızlı oldu. Son 100 yılda insanların icatları ve dünyayı neredeyse yeniden inşa etmeleri de binlerce yıllık gelişimi katlayacak nitelikte. Teknolojinin sürekli ivme kazanmasıyla dünya dışına da adımını atan insanoğlunu nasıl bir gelecek bekliyor? Bu sorunun cevabı şüphesiz bir haber yazısıyla cevaplandırılamayacak kadar kapsamlı. Peki, insan binlerce yıl sonra fiziksel olarak bir değişime uğramış olacak mı?

Yaşam tarzımız değişiyor; alışkanlıklarımız, doğayla ve diğer canlılarla ilişkimiz, beslenme şeklimiz değişiyor. Bu değişimin bedenimizde ve uzuvlarımızda bazı gözle görülür değişimler yaratması olası. Peki nasıl bir süreç ve ne gibi değişimler söz konusu olabilir.

Amerika’da gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, biraz ürkütücü olsa da enteresan bazı tahminleri ortaya koydu. İnsanların, yoğun teknoloji (ekran) kullanımı ile küresel ısınmanın da yol açacağı etkilerle 20 bin, 60 bin ve 100 bin yıl sonra şimdikinden biraz daha farklı bir görünüm kazanacağı öngörülüyor. Gözlerin daha büyük, yüz tipinin oranı olarak farklı, ten ve göz renklerinin de şimdikinden de çeşitli olması bekleniyor.

DİSTOPİK ÇAĞIN İNSANI

Ürkütücü öngörülerden birine göre tüm insanların gözleri kırmızı olacak. Korku filmlerinden alıştığımız bu görüntü belki o zamanlar herkese normal gelecek fakat şimdi düşünmesi bile ürpertici. Fiziksel değişimin içinde nano-robotların da etkisi olacak. İnsan vücuduna entegre olacak bu robotlar (yapay organ veya uzuvlardan da bahsedilebilir) sayesinde, insan yapısına uygun malzemeyle üretilmiş yarı robot bir ırktan bahsediyor da olabiliriz.

Fiziksel olarak çok daha dayanıklı ve güçlü bir insan olacağı kesin. İnsan beyninin şimdikinden daha iri olması, baş kısmının vücuda oranla şimdikinden büyük olacağı anlamını doğuruyor. 1000 yıl sonra artık ellerimizi ve ayaklarımızı pek çok iş için kullanmak zorunda kalmayacağımız için, gelişimlerinin muhtemelen insanın o dönemki estetik anlayışına göre şekilleneceği düşünülebilir.

Bugün baktığımızda yıllar sonrasını bile öngörmek zor gelirken, onbinlerce yıl sonra (tabi kendi kendimizi yok etmezsek veya gezegenimiz bir göktaşının kurbanı olmazsa) insanlık nasıl bir medeniyete erişmiş olacak öngörmek imkansız. Bu iyi niyetli araştırma, bazı çizimler ve video görüntülerle zenginleştirilmiş durumda.

İngiliz sanatçı Nickolay Lamm, ABD’li bilimci Alan Kwan’la birlikte çalışarak, insan yüzünün binlerce yıl sonra nasıl olacağını tahmin etti ve çizdi.

insan4 GÜNÜMÜZDE İNSAN.

insan1 20.000 YIL SONRA İNSAN.

insan2 60.000 YIL SONRA İNSAN.

100.000 YIL SONRA İNSAN. 100.000 YIL SONRA İNSAN.

(Bu yazı daha önce Erdal Kaplanseren tarafından GittiGidiyor Blog'da yayımlanmıştır.)

Etiketler insan evrim