Bilim tarihinin en önemli 10 kimyageri

Bilimin temelini oluşturan parçalardan biri olarak kimya, 1500'lü yıllardan itibaren önemli gelişmeler göstermeye başladı ve günümüzde en üst seviyeye ulaştı. Çalışmalarıyla bilimin ve medeniyetin gelişimine önemli katkıları olan kimyagerler bu listemizde.

Google Haberlere Abone ol

Derleyen: Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

01- Michael Faraday (1791-1867)

Michael Faraday

Elektriğin pratik kullanımını geliştirdi. Elektromanyetizma ve elektrokimya araştırmaları sırasında Faraday, elektromanyetik indüksiyon ve elektrolizin prensiplerini keşfetti. Bunsen bekininin ilk biçimini ve elektromanyetik devir makineleri icat etti.


02- Marie Curie (1867-1934)

Marie Curie

Radyoaktivite ve radyumu keşfetti. Çifte Nobel ödüllü Polonyalı-Fransız Curie, radyumu keşfetti ve bundan yayılan radyoaktiviteyi inceledi.


03- Joseph Priestley (1733-1804)

Joseph PriestleyOksijeni keşfetti. İngiliz Priestley, oksijenin de dahil olduğu pek çok "havayı" (gazları) yalıttı ya da kendi tabiriyle "deflojistike" etti.


04- John Dalton (1766-1844)

John Dalton

Atomik teoriyi geliştirdi. Dalton, elementlerin boyut ve kütle olarak farklılık gösterdiklerini açıklayan teoriyi sundu ve göreceli atomik ağırlıkların ilkel bir tablosunu çıkardı.


05- Antoine Lavoisier (1743-1794)

Antoine Lavoisier

Oksijen ve hidrojeni fark etti ve isimlendirdi. Fransız bilimcinin titiz deneyleri, daha çok nicel bilim üzerinde yoğunlaştı.


06- Robert Boyle (1627-1691)

Robert Boyle

Modern kimyanın kurulmasına yardım etti. İrlandalı kimyager, belli bir sıcaklıktaki kapalı bir sistem içinde mutlak basınç ve bir miktar gaz arasındaki ters orantılı ilişkiyi açıklayan Boyle kanununu geliştirdi.


07- Humphry Davy (1778-1829)

Humphry Davy

Sodyum ve Potasyumu keşfetti. Elektroliz alanında öncü olan Kernevek Davy, birkaç yeni bor metalleri ve elementleri keşfetti. Bunlar arasında sodyum, potasyum, magnezyum, bor, ve baryum bulunuyor.


08- Mario Molina (1943-Günümüz)

Mario Molina

Kloroflorokarbon gazlarında öncü oldu. Frank Sherwoo Rowland ile birlikte CFC’ler üzerine önemli miktarda araştırma yaptı ve bu süreçte Antarktik üzerindeki ozon tabakası deliğini keşfetti.


09- Jöns Jacob Berzelius (1779-1848)

Jöns Jacob Berzelius

Modern kimyasal formül notasyonu sistemini geliştirdi. Latin isimleri üst takılarla beraber bir veya iki harfe kadar kısaltarak her elementin atom sayılarını gösteren bir sistem geliştirdi.


10- Dmitri Mendeleev (1834-1907)

Dmitri Mendeleev

Periyodik yasayı ve periyodik tabloyu formüle etti. Tüm bilinen kimyasal elementler atomik ağırlık sırasına göre dizildiklerinde, periyodik tablosundaki element gruplarının her biri dahilinde yinelenen örnekleri keşfetti.


Bonus: Aziz Sancar (1946-Günümüz)

Aziz Sancar

1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde profesör olarak görev yapıyor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk ABD'li Türk olarak tanındı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Etiketler bilim kimyager