ABD uzayda plazma bombası patlatacak

ABD Hava Kuvvetleri, yakın bir süreçte gökyüzünde plazma bombası patlatma gibi bir planlarının olduğunu açıkladı. ABD Hava Kuvvetleri'nin bu planı bilim dünyasında tartışmalar yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radyo yoluyla gerçekleştirilen iletişimlerin askeri operasyonlar açısından en zayıf noktalardan biri olduğu iddiasıyla, Amerika Birleşik Devletleri, radyo iletişim kanallarını kesmek amacıyla gökyüzündeki uyduları plazma bombalarıyla patlatacak. İddiaya göre, gören radyo iletişimini sağlayan uydular, askeri operasyonların gerçekleştirilme aşamasındaki istihbarat süreçlerinde olumsuz etkiler yaratıyor.

RADYO UYDULARI İMHA EDİLECEK

New Scientist'ta yer alan rapora göre, ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak plazma bombaları, seçilmiş araştırma ekipleri tarafından yapılacak. Drexel University Genel Bilimler araştırmacılarından oluşan bir ekip, kaynama noktasının ötesinde yer alarak metal parça ısıtması sağlayan kimyasal reaksiyon destekli bir bomba yapma hedefinde olacak.

Projenin ilk aşamasında atmosferik plazma teslim yöntemini tercih edecek araştırma ekipleri sistemi; vakumlu simülator odalarda ABD Ordusu'nun deneyimine sunacak. Metal iyonize plazmalardan oluşan bomba atmosfer oksijeni ile reaksiyona girerek patlama aşamasına geçiyor.

KAPSAMLI ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR

Plazma bombası, fırlatılmasının ardından atmosferi geçme aşamasında iyonlarını serbest bırakarak patlayacak. Maryland ve EniG Associates University araştırmacıları tarafından oluşturulan bir başka ekip ise bombanın atmosferden geçişini kolaylaştırmak için buharlaşmış metalleri kullanacak.

Bilim insanları, son reaksiyonda üretilen plazma miktarının, patlama yoğunluğunu ve formunu kontrol edebileceğini ekliyorlar. ABD Hava Kuvvetleri tarafından radyo uydularının iletişimlerini kesmeye odaklı olacak plazma bombasının güvenilirliği konusunda bilim dünyasından endişeli görüşler de ortaya atılıyor.