Kanserin tarihi insanlık tarihi kadar eski

Bilim insanları yaklaşık 1,7 milyon yıl öncesine ait bir insan fosilinde kanserli dokuya rastladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika’da Witwatersrand Üniversitesi’nde bir fosil üzerinde araştırma yapan bilim insanları, 12-13 yaşındaki bir çocuğa ait fosilin küçük parmak kemiğinde kötü huylu bir tümör buldu. Üniversiteden yapılan açıklamada, "Elde edilen bulgular kanserin tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu gösteriyor" denildi.

AYAK PARMAĞINDA GÖRÜLDÜ

South African Journal of Science dergisinde yayımlanan çalışmada, Güney Afrika'da bir mağarada bulunan ve yaklaşık 1,7 milyon yıl öncesine ait olduğu sanılan insan fosilinde kanserli dokuya rastlandığı belirtildi.

Araştırmacılar, Johannesburg yakınlarındaki Swartkrans Mağarası'nda bulunan ayak parmağında nadir görülen ve ölümcül bir tür olan "osteosarkom" kemik tümörünün olduğunu belirledi.

Araştırmacılardan Edward Odes, Swartkrans Mağarası'ndaki fosilin insanoğlunun sanılandan çok daha uzun süre kanserle mücadele ettiğini gösterdiğini belirtti.

Daha önce yaklaşık 120 bin yıl öncesine ait bir insan fosilinde tümör bulunmuştu.

DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE

Witwatersrand Üniversitesi'nde görevli Odes, "İnsanlar, kanserin modern yaşam tarzı ve doğal ortamdaki değişiklerle ilgili olduğunu düşünüyor. Oysa elde ettiğimiz bulgular, kanserin kökenlerinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğunu gösteriyor" dedi.

Çok sayıda fosilin bulunduğu Swartkrans Mağarası, İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.