Dünyanın en derin deniz çukuru bulundu!

Dünya'nın büyük bir kısmını kaplayan sularda her gün yepyeni keşifler oluyor! Çin'de, 300 metre derinliğinde bir çukur bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugüne kadar dünyanın en derin deniz çukurunun Bahamalar'daki 'Dean's Blue Hole (Mavi Çukur) olduğu biliniyordu. Özellikle Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında dolaşan fotoğraflar sayesinde, Mavi Çukur'u neredeyse bilmeyen kalmadı. Ancak Çin Merkez Televizyonu (CCTV) tarafından yayınlanan bir habere göre; Çin'in, 'Dean's Blue Hole'den bile daha derin bir deniz çukuru bulduğu açıklandı.Çin tarafından bulunan ve bölgedeki yerel halk tarafından 'Eye (Göz)' olarak adlandırılan çukur, 300 metre derinliğinde. 'Mavi Çukur'un ise, 202 metre derinliğe sahip olduğu biliniyordu.

KONUMU DA TEHLİKELİ!

300 metre derinliğiyle kendi başına zaten oldukça gizemli ve tehlikeli olan Eye, konumu ile de oldukça tehlikeli. Zira söz konusu çukur, Vietnam, Malezya, Endonezya, Brunei, Filipinler, Tayvan ve Çin'in deniz sınırlarının kesiştiği noktada bulunuyor. Hem doğal araştırma hem de ticari deniz yollarının en önemli noktalarından biri olan bu bölge, dünyanın en fazla askerileştirilmiş bölgelerinden biri konumunda.

KRİZE YOL AÇABİLİR

Öte yandan çukurun sınırları dahilinde bulunduğu Paracel Adaları da; Çin, Tayvan ve Vietnam tarafından sahiplenilmiş durumda. Üç ülkenin de paylaşamadığı adalar, içinde barındırdığı 'dünyanın en derin çukuru' sebebiyle de ciddi bir krize sebep olacağa benziyor.

paracel adası

Uzun süredir çukurun derinliği konusunda araştırmalar yürüten ve sonunda verimli bir sonuç elde eden Çinli araştırmacılar, çukur ile alakalı çalışmalarına devam edecek. Araştırmacılar, derin çukurda daha önceden keşfedilmemiş pek çok canlı türü ile karşılaşılabileceğini söylemekteler. haberin tamamı