Bir ilk: Güneş enerjisiyle çalışan uçak dünya turunu tamamladı

Sadece güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse adlı uçak Salı günü Abu Dabi'ye inerek dünya turu görevini başarıyla gerçekleştirdi. Pilotlar inişi gerçekleştirdikten sonra birbirlerine sarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Solar Impulse dünya turunu tamamlayan ilk güneş enerjili uçak oldu. Pilot Bertrand Piccard ve Andre Borschberg uçağı nöbetleşe uçurarak geçen yıl 9 Mart'ta Abu Dabi'de başlayan turu böylece sonlandırmış oldu.

Abu Dabi'de alkışlarla karşılanan Piccard, "Gelecek temiz. Gelecek sizsiniz. Gelecek şimdi. İlerleyelim" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre turun en uzun yolculuğunda pilot Borschberg, Japonya'nın Nagoya şehrinden ABD'de Hawaii'ye 118 saatte giderek duraksız en uzun solo uçuşu gerçekleştirdi. Bu, turda kazanılan 19 uçuş rekorundan yalnızca bir tanesi oldu.

Piccard ve Borschberg Solar Impulse projesinde 10 yıldan fazla süredir çalışıyorlardı. Haziran 2015'te Pasifik Okyanusunun batısından gerçekleştirdikleri 5 gün 5 gecelik inanılmaz uçuştan sonra projenin hedefi 10 aylık bir dünya turu oldu.

Solar Impulse yalnızca bir araba ağırlığında ve 17 bin güneş pili ile çalışıyor. Ancak uçağın modeli henüz her türlü hava koşuluna hazır değil ve bu da bazı teknik sorunlara yol açıyor. Örneğin Piccard, Kahire'den geçerken çölde oldukça tehlikeli bir türbülans atlatmış.

Yolculuğun en zor yanları ayrıca; uçuş kabininin bir telefon kulübesi kadar küçük olması, pilotların yüksek irtifada oksijen maskesi takmak zorunda olması ve yalnızca 20 dakika aralıklarla uyuyabilmeleriydi.